Kultúra

Film készül Széchenyi István utolsó napjáról, egy vériszonyos vámpírról, és Szenes Hannáról is

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet
A közös bennük, hogy mindegyiket támogatja a Nemzeti Filmintézet.

Televíziós alkotások támogatásáról döntött a Filmintézet, így rövidesen Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével készül egy produkció Berlioz igaz szerelméről, többet tudhatunk meg a V4-ek középkori előzményeiről, Széchenyi István utolsó napjáról, Szenes Hanna életéről, és Draco, a vériszonyos vámpírgyerek legújabb kalandjaira is fény derül majd – olvasható az NFI sajtóközleményében.

Dramatizált dokumentumfilmet rendez Berecz Péter (Made in Finland) Szenes Hannáról Percek tánca címmel a Filmintézet 19,95 millió forintos támogatásával. A rendkívüli életű költőt és ejtőernyőst 1944-ben fogták el zsidómentő brit tisztként a második világháború Magyarországán, majd halálra ítélték. A huszonhárom éves lány a kínzások ellenére sem volt hajlandó
elárulni küldetése részleteit, ezért kivégezték. Az alkotók külön hangsúlyt fektetnek arra a kérdésre, miként él tovább a lány szelleme az utókorban, milyen példát adhat tiszta jelleme, tehetsége és kiállása a mai fiatalok számára.

Hubay Miklós méltán népszerű Ők tudják, mi a szerelem című művéből forog tévéfilm a Filmintézet 130 millió forintos támogatásával, az MTVA koprodukciójában. Az 1864-ben játszódó történetben Hector Berlioz, a már életében halhatatlannak titulált romantikus zeneszerző meg akarja szöktetni gyermekkori szerelmét, a már nagymama korú, tisztes kispolgári életet leélt Estellát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit korábban a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban, és bebizonyítják, hogy sohasem késő „megállítani az időt”. A romantikus tévéfilm Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével, az SZFE 2023-ban lemondott rektora, Rátóti Zoltán rendezésében. Lajos Tamás produceri munkájával készül, operatőre Nagy András, forgatókönyvírója Tréfás Luca.

A Visegrádi Együttműködés, azaz a mai V4-ek középkorra visszanyúló előzményeit mutatja be a Magyar Golgota című alkotást is jegyző Pozsgai Zsolt új tévéfilm rendezése. A Filmintézet 353,75 millió forintos gyártási támogatásával készülő A királytalálkozó azt a történelmi eseményt dolgozza fel, amikor Károly Róbert magyar király 1335-ben találkozóra hívta a lengyel és a cseh királyt, valamint a fejedelemségek vezetőit, hogy szövetséget kössenek a nyugati gazdasági és politikai túlsúly ellensúlyozása érdekében.

Széchenyi és az éjszakai látogató címmel, a Filmintézet 345 millió forintos támogatásával forgat tévéfilmet A Rózsa énekei és a Mansfeld rendezője, Szilágyi Andor. A történet Széchenyi István halála napján játszódik, amikor egy különös vendég, a gróf tíz éve halott barátja, Wesselényi Miklós báró látogatja meg „a legnagyobb magyart”.

Egy falusi környezetben játszódó pusztai ballada a Bolondmese című tévéfilm, amelyben egy falu elkergeti egyetlen bolondját, akinek így a legelésző állatok között kell élnie a pusztában. Bicskei Zoltán vajdasági rendező (Álom hava) és Moharos Attila (Székelyföldi szolgasorsok) különleges alkotása a huszadik század első felében játszódik, mégis időtlen gondolatokat fogalmaz meg a kisemmizett emberekről, akik kimerik mondani az igazságot. Az autentikus helyszíneken, nagyrészt Magyarkanizsán forgó film gyártását 297,85 millió forinttal támogatja a Filmintézet.

Újabb öt epizód készül Kelen Gábor rendezésében a Draco, a borzasztó című 2D animáció sorozatból, mely Draco, a vámpírtanonc és förtelmes barátainak rémületes kalandjait meséli el, és első három része megtekinthető a FILMIO-n. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető mesesorozat a vériszonyos vámpírgyerek és barátainak kalandjait mutatja be a szörnyképző intézetben. Az új epizódok gyártására 108 millió forint támogatást szavazott meg az NFI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik