Kultúra

Alanis Morissette magyar felmenői tragikus sorsáról kapott új híreket egy tévéműsorban

Eyepix / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Eyepix / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Alanis Morissette volt a Finding Your Roots című tévéműsor vendége: a PBS csatornán futó műsor hírességek családfáját kutatja, és szakértők segítségével deríti ki felmenői sorsát. Az énekesnő elárulta, hogy csak a húszas évei végén tudta meg, hogy édesanyja zsidó származású. Szülei ezt azzal indokolták, hogy féltették lányukat az antiszemitizmustól.

A január 2-án sugárzott epizód során Morissette (aki korábban már sokszor beszélt a magyar származásáról) többet tudott meg édesanyja Magyarországon és a mai Ukrajna területén élő családjáról. Azt is megtudta, mi történt két nagybátyjával, Feuerstein Györggyel és Feuerstein Sándorral, akik a holokauszt idején tűntek el. Nagyapjának, Feuerstein Imrének szerencsére sikerült megmenekülnie ugyanettől a sorstól. Morissette rokonai úgy tudták, hogy a két férfit munkaszolgálatra hívták be a második világháború alatt. Abban az időben nem lehetett tudni, hogy pontosan mi történt velük, de ma már a Vöröskereszt levéltári anyagaiból kiderül, hogy Feuerstein Imre néhány évvel a háború után érdeklődött, abban a reményben, hogy testvére, György talán még életben van.

A Finding Your Roots csapata a Yad Vashem, a Holokauszt Világemlékközpont feljegyzéseiből megtudta, hogy Feuerstein György és Feuerstein Sándor sem élte túl az oroszországi rabszolgamunkát.

„Ez számomra felfoghatatlan” – mondta Morissette arról, hogy elképzelte, min mentek keresztül a rokonai. Morissette nagyapja 1956-ban úgy döntött, hogy családjával együtt elmenekül Magyarországról. Édesanyja mindössze hatéves volt, és még mindig gyötrelmes emlékeket őriz az utazásról. Nagyapja sikeresen kijuttatta családját Magyarországról, és végül a kanadai Ottawában telepedett le, ahol Morissette felnőtt.

A Today.com-nak adott interjúban az énekesnő felidézett egy olyan részletet, amit nem került be az epizódba: Feuerstein Imre és családja majdnem Ausztráliába mentek, nem pedig Kanadába, de lekésték a hajót, ami oda vitte őket, mert Feuerstein Imre kiszaladt egy cigiszünetre.

Mivel kiment cigarettázni, elszalasztotta ezt a lehetőséget, és így végül Kanadába kerültek. Szóval szeretem azt mondani, hogy a cigaretta tette lehetővé, hogy megszülettem

mondja Morissette, akinek szülei Kanadában ismerkedtek meg. A nagyapja azonban 65 éves korában, három hónappal unokája születése után autóbalesetben meghalt.

A balesetet leíró cikket olvasva Morissette-nek elakadt a szava a műsorban. Elmondta, hogy az édesanyja nem sokat beszélt a nagyapjáról, de a nagymamája igen:

Imre megmentette a családját azzal, hogy elmenekült Magyarországról. De ezzel egyúttal elvágott minden kapcsolatot a mélyebb gyökereikkel. Valójában Alanis semmit sem tudott édesanyja felmenőiről a második világháború előtt

mondta a műsorvezető Henry Louis Gates narrációjában. A Finding Your Roots csapata Feuerstein Imre vérvonalát a mai Ukrajna területére vezette vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik