Kultúra

Meghalt a nő, aki a világ egyik leghíresebb csókját kapta

ERIC FEFERBERG / AFP
ERIC FEFERBERG / AFP

Kilencvenhárom éves korában meghalt Francoise Bornet, a világ egyik legismertebb csókfotóján szereplő francia nő – írja a BBC.

Bornet-t Robert Doisneau francia fotós fényképezte le 1950-ben a párizsi Hotel de Ville előtt párjával. Bár spontán pillanatnak tűnik, a kép háttértörténete szerint Doisneau felfigyelt a csókolózó párra, és annyira tetszett neki a pillanat, hogy megkérte őket, ismételjék meg a fotó kedvéért. A kép a Life magazinban jelent meg egy olyan cikkben, a párizsi szerelem témáját illusztrálták vele. A kép akkor lett világhírű, amikor a harminc évvel később előkerült a lap archívumából, Párizs és a francia életérzés egyik szimbóluma lett. A sikert látva többen is jelentkeztek azt állítván, hogy ők szerepelnek a képen. Ekkor állt elő Bornet, aki elárulta: akkori barátjával, Jacques Carteaud-val látható rajta, akivel mindketten drámaiskolába jártak akkoriban. Azt is elárulta, hogy hiába lettek a szerelem és a romantika szimbólumai akkori barátjával, a fotó után nem sokkal szakítottak. Állítását azzal bizonyította, hogy bemutatta a csókról készült fényképet a fotós eredeti aláírásával.

A képet Bornet 2005-ben aukcióra bocsátotta, 150 ezer euróért, azaz 57 millió forintért kelt el. Ő volt a trió utolsó élő tagja, Carteaud 2006-ban halt meg, Doisneau 1994-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik