Kultúra

Meghalt Les McCann dzsesszzenész

Brian McMillen / Wikipedia
Brian McMillen / Wikipedia

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Les McCann dzsesszzenész, aki többek közt olyan előadókat inspirált, mint Dr. Dre vagy Snoop Dogg, és ő volt az, aki felfedezte Roberta Flacket. A művész halálhírét menedzsere, Alan Abrahams jelentette be. A halál körülményeiről annyit árult el, hogy a zenész december 29-én vesztette életét azt követően, hogy tüdőgyulladással kórházba szállították.

McCann zenei karrierje az ötvenes években kezdődött, amikor a haditengerészetnél töltött ideje alatt megnyert egy dalversenyt, ezt követően hívták meg Ed Sullivan esti műsorába. Autodidakta módon tanult meg zongorázni, később egy trióval lépett fel. Az igazán nagy áttörést az jelentette, amikor megjelent a Swiss Movement című album, amelyen Eddie Harrisszel és Benny Bailey-vel zenélt. A jazz és a gospel ötvözésével készült lemezt Grammyre is jelölték, a Compared to What című számot később számtalanszor feldolgozták. Többek közt az a Roberta Flack is, akinek a Killing Me Softly with His Songot is köszönhetjük – a Grammy-díjas énekesnőt egyébként pont McCann fedezte fel egy washingtoni bárban, ahol Flack fellépett.

McCann úttörője volt a műfajok ötvözésének, azon belül is annak, hogy a jazzt a soullal és a funkkal ötvözze. Karrierje során több mint hatvan albumon zenélt, az utolsó 2018-ban jelent meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik