Kultúra

Hírességek sora, köztük az egykori francia first lady áll ki a szexuális zaklatással vádolt Gérard Depardieu mellett

Ammar Abd Rabbo / El Gouna Film Festival / AFP
Ammar Abd Rabbo / El Gouna Film Festival / AFP

Közel hatvan francia híresség írta alá azt a nyílt levelet, melyben elítélik a Gérard Depardieu elleni „gyűlölethullámot”, „lincselésnek” nevezve a színész ellen immár több nő által felhozott szexuális zaklatási és nemierőszak-vádakat, írja a Guardian. A Figaróban karácsonykor megjelent levél aláírói között ott vannak olyan színésznők, mint Charlotte Rampling vagy Carole Bouquet, aki egy időben Depardieu barátnője volt, és az egykori francia first lady, Carla Bruni is. Szerintük Depardieu minden idők egyik legnagyobb színésze, akinek Franciaország rengeteget köszönhet, aki nélkül a mozi és a színház nem létezhet, egy mozióriás, akinek járna az ártatlanság vélelme, és az aláírók „többé nem maradhatnak csendben a lincselést látva, amit elszenved”, mert „amikor Gérard Depardieu-t így támadják, akkor a művészetet támadják”.

Gérard Depardieu-t több mint egy tucat nő vádolta meg különböző súlyossági fokú szexuális zaklatással, van köztük egyértelmű nemierőszak-vád is. Egyelőre ugyanakkor nincsen ellene szóló bírósági döntés. A színész üdvözölte, gyönyörűnek találta a levelet, bátornak nevezve az azt aláírókat. Elmondta: látta a levelet megjelenés előtt, de ragaszkodik hozzá, hogy nem ő kérte, hogy megíródjon. Kiemelte: többen nem voltak hajlandók aláírni.

Ugyanakkor a színész mellett épp a napokban állt ki Emmanuel Macron is, példátlan összeesküvésnek nevezve a vádakat, és a mostani levél alapján nem panaszkodhat a támogatói számáról. Macron kiállása felháborította az emberi jogi aktivistákat, szerintük Macron megnyilvánulása sértés minden olyan nőnek, aki szexuális erőszakot szenvedett el. A mostani levél hasonló felháborodást okozott, a gyerekeket érő erőszak ellen küzdő civil szervezet, a Les Papillons már el is távolította nagykövetei közül a levél egyik aláíróját, Pierre Richard-t, kiemelve, ők mindig az áldozatok oldalán állnak majd. A Women’s Foundation nevű nőjogi szervezet vezetője hangsúlyozta: senki nem áll a törvény felett, arra utalva, hogy Depardieu hozzájárulásai a kultúrához nem mentesítik a felelősség alól. A MeTooMedias csoport aktivistája pedig arra a fontos aspektusra hívta fel a figyelmet, hogy érthető ugyan a levél aláírói igénye arra, hogy kiálljanak a barátjuk mellett, ugyanakkor fontos tudni, hogy

az ilyen bűncselekményeket a barátaink, az apáink, a férjeink, a szomszédaink, a kollégáink, olyan emberek követik el, akiket ismerünk.

Rima Abdul Malak kulturális miniszter a napokban arról beszélt, Depardieu elveszítheti Becsületrendjét az ügy miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik