Kultúra

A Magyarázat mindenre és Buda Flóra Anna animációs filmje is díjat nyert a 15. Les Arcs-i Filmfesztiválon

27
27
Három elismerést gyűjtöttek be.

 Adonyi-Walsh Gáspár nyerte el a legjobb férfi alakítás díját a franciaországi Les Arcs-i Filmfesztiválon Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjében nyújtott alakításáért, a legjobb rövidfilmnek járó díjat pedig Buda Flóra Anna 27 című alkotásának ítélte a zsűri – írja az MTI.

A tizenegy perces animációs film májusban a cannes-i filmfesztiválon kapott Arany Pálmát, júniusban pedig az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon díjazták. Les Arcs-ban tizenöt másik alkotással versenyzett a rövidfilmes szekcióban, ahol most a legjobbnak választották. A 27-ről nemrég kiderült, hogy szerepel az Oscar shortlistjén, így a világ legrangosabb filmes díján is közel került a jelöléshez.

A francia Alpokban 15. alkalommal rendezték meg december 16. és 23. között a kizárólag európai filmeknek szentelt seregszemlét, amelynek alapvető célja a szakmai résztvevők mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét. Ez Reisz Gábor filmje esetében kitűnően sült el, hiszen a legjobb férfi alakítás díja mellett a Cineuropa európai filmes szakmai portál ötezer eurós pénzdíjjal járó különdíját is elnyerte.

A Les Arcs-i Filmfesztivál Kristály Nyíl elnevezésű fődíját az Aszgar Farhadi Oscar-díjas iráni filmrendező által vezetett öttagú zsűri Marija Kavtaradze litván rendezőnő Slow című filmjének ítélte oda.

A seregszemlén további két magyar filmet is vetítettek: a Jeunesse nevű kategóriában Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét, míg a Műanyag égbolt című, szintén animációs filmet, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotását a Playtime válogatásban mutatták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik