Kultúra

Tiszteletbeli Arany Medve-díjat kap Martin Scorsese

LOIC VENANCE / AFP
LOIC VENANCE / AFP
Közel ötvenéves pályáját ismerik el ezzel.

A februári 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Medve-díjjal ismerik majd el Martin Scorsese filmes életművét – jelentették be a szervezők.

Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian, a Berlinale igazgatói a rendezőként, producerként, illetve forgatókönyvíróként egyaránt maradandót alkotó Scorsesét közleményükben a filmművészet páratlan példaképének nevezték, akinek munkái személyes és egyetemes történeteket mondanak el.

Filmjei nézőként és emberként is végigkísérték történelmünket, karakterei bennünk éltek és nőttek fel, a történelemről és az emberiségről alkotott nézetei segítettek megérteni és rákérdezni, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk

– fogalmaztak.

Az idén épp nyolcvanéves Oscar-díjas rendező legutóbbi alkotását, a Megfojtott virágok című történelmi drámát hét Golden Globe-díjra jelölték, a  Berlinale szervezői pedig úgy érzik, hogy az az életmű egyik legkiemelkedőbb darabja.

A közleményben hozzátették: Scorsese az 1970-es évek óta a világ legnagyobb hatású filmesei közé tartozik, a filmtörténetnek pedig nemcsak olyan filmjei miatt fontos része, mint a Taxisofőr, illetve a New York bandái, de amiatt is, hogy klasszikus filmek restaurálását és forgalmazását támogatja.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivált 2024. február 15. és 25. között tartják meg, az életműdíjat pedig 20-án fogják átadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik