Kultúra

Bocskor Bíborka angyallá vált a Magashegyi Underground új lemezén – albumpremier

Hét év után jelentkezik új lemezzel a Magashegyi Underground, az Egymáshoz rövid az út a 24.hu-n hallható először.

Hét év után új sorlemezt hozott ki a Magashegyi Underground. Az album itthon szokatlan módon két lépcsőben jelent meg: november 10-én egy háromdalos EP-t hozott ki a csapat, Fess új vásznakat címmel, amely a mai nap egészült ki tízszámos LP-vé koncepciózusan felépített vizuális megjelenéssel. A két kiadványban és a hozzá kapcsolódó videóklipekben a zenekar énekesnője, Bocskor Bíborka angyalként jelenik meg. „Az angyal tematikája nem karácsonyra lett kitalálva, semmilyen szándékolt időszerűség nem volt benne, de mégis ekkorra jött el” – jegyezte meg a párhuzam kapcsán a zenekar énekesnője.

Az albumhoz tartozó második videóklip épp a címadó dalhoz készült. A klipet a zenekarral már korábban is többször kollaboráló Szilágyi Fanni-Rónai Domonkos alkotópáros jegyzi.

A dal főszereplője egy olyan lény, aki nem tartozik sehova, se az üres utcákra, sem az angyal tematikus buliba, mégis mindenben a szépet és jót látja. Rácsodálkozik olyan dolgokra, melyek az emberek számára teljesen hétköznapiak, mégis számára újak és érdekesek. A klip egy érdekes találkozás története. Egy angyalé, aki olyan mintha ember lenne, mégis van benne valami elemeltség és egy fiúé, aki angyalnak öltözött. Szerintünk így nézhetnek ki és így viselkedhetnek az angyalok, ha véletlenül a Széll Kálmán téren járnak, vagy elkeverednek egy farsangi buliba

– nyilatkozták a klip készítői.

A páros nagyon ráérzett a Magashegyi új világára, a klip első verziója módosítási kérés nélkül ment át zenekar szűrőjén, ami számukra is kellemes meglepetés volt. „A zenekar tagjait egyenként is nagyon kedveljük. Ők olyan csapat, akiknek konkrét elképzeléseik vannak, nagyon határozott stílust képviselnek, mi erre a vonatra meg szeretünk velük felülni. Legutóbbi együttműködésünk gyümölcse az Egytől hétig videó, amire mindig nagyon jó visszagondolni. Bíborka személyisége már önmagában képvisel egy stílust, egy olyan skálát, amin mozoghatunk, de ő szúrja le a végpontokat.”

Az elvarázsolt hangulatú popdalokat ismét a csapat eredeti kreatív magja jegyzi: Toldi Miklós dobos-producer, Fűrész Gábor gitáros és Bíborka mellé visszatért a zenekaralapító-billentyűs Fodor Máriusz, a szövegek nagy részét pedig ismét Tariska Szabolcs jegyzi. “Valamikor réges régen az emberek repülni tudtak.” – mesélt a közös témáról a szövegíró – „Ez a képesség megvan bennünk, de útközben valahol elveszett. Hangos a szanaszét. Zaj van és vadkanok csörtetése. Az utak hosszúak és kanyargósak. Kiégeti retinánkat a fényesen ragyogó Disneyland. A lemez hallgatásához Korniss Péter hetvenes években készült fotóit ajánlom nézegetnivalónak. A Spirál című szöveg pl. a Fejkendős lány című fotót nézegetve keletkezett.”

A dalok közös szerzemények, mindenki beletette a saját ötelteit, számos dal spontán módon a felvételek során alakult át. Ezzel visszaálltak az első anyag alkotói módszeréhez, hiszen az Ezer erdő lemezt követő években készült anyagokon különálló szerzői voltak az egyes daloknak, az Egymáshoz rövid az út azonban teljes egészében közös munka eredménye.

Vizsgálgatva és közel hajolva a közös dolgainkhoz, amelyek átfolynak rajtam és az életemen is, azt gondolom, hogy nagyon tiszta, okos anyag jött össze. Úgy érzem ugyanakkor, hogy az én szűrőm is egy okos eszköz, kicsit kaleidoszkópszerűen szűri és szórja szét bennem a közös alkotás végeredményét, de hogy ne csak lilán szólaljak meg, nagyon jólesik most ez a lemez és a hozzá tartozó képi világ, ami a keletkezése alatt annyit mozgolódott a sok lehetőség között, de akart és lett. Megszületett, s ha hátrébb lépek és onnan figyelem, hallgatom, úgy is szeretem, a produceri munkától a dalszerzésig, szövegvilágon át a klipekig, képekig. Ez a saját magunk szeretése sokáig tabu volt számomra, mert mi »nem mondunk ilyet«, mert ez premissza, vagy evidencia, de ma már azt gondolom, lehet, sőt kell mondani, magunknak is és másoknak is, és szórni kell önmagunkról, másoktól önmagunkon át, hogy rögzüljön. A világmozgás olyan, amilyen, a saját privát mozgásaink pedig a tudatlanból jönnek el hozzánk, megismerjük, szeretjük őket s így ők is megtanulnak szeretni minket

– mesélte az albumról Bocskor.

Fűrész Gábor gitáros szerint szerettek volna visszatérni a nyers folk dalokhoz, ám a munka során elkanyarodott az anyag egy összetettebb, színesebb világ felé.

Akusztikus gitárok, ukulelék, élő dobok mellett így nagy szerepet kap a Moog One, ami egy fantasztikus hangszer, a Moog első polifonikus szintetizátora. Nem használtunk számítógépes szimulációkat, úgynevezett Vst-ket, minden hang, ami megszólal, valódi hangszerekből jön.

Az album naprakész megszólalásáért, a produceri munkáért és a keverésért ezúttal is Toldi Miklós felelt, a dalokat Szabó Szebasztián (Miracle Sound) masterelte. Az Egymáshoz rövid az út című dal immáron rotációban szól a megújult Petőfi Rádió hullámhosszán.

Az új lemez itt érhető el. A lemezbemutató koncertre 2024. január 20-án kerül sor a budapesti Akvárium Klub Nagyhalljában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik