Kultúra

Vidnyánszky Attila: Miért pont most, miért pont egy Rómeó és Júlia-előadás közben kellett megtörténnie?

HEGEDÜS RÓBERT / MTI
HEGEDÜS RÓBERT / MTI
A Nemzeti Színház igazgatója szerint ha nincs a baleset, csodaévadot zártak volna.

Évet értékelt adventi interjújában Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház idei sikerei mellett többek közt a nemrég történt balesetről is beszélt. Ahogy arról mi is beszámoltunk, november 10-én félbeszakadt a Rómeó és Júlia előadása, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó olyan súlyosan megsérültek a második felvonás alatt, hogy kórházba kellett szállítani őket. A történtek miatt Vidnyánszky lemondott, ám azt Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el. Az ügyben jelenleg is folyik a vizsgálat, eddig senki nem vállalta a felelősséget a történtekért.

Vidnyánszky azóta többször beszélt a történtekről, azúttal a Nemzeti Színház által megosztott évértékelőben.

A pár héttel ezelőtti baleset beárnyékolja az egész évünket, az egész évi teljesítményünket, fájdalmasan rossz szájízt okoz az embernek. Szomorúvá tesz, és az egész társulat hangulatára rányomja a bélyegét. A vezetésem alatt több mint négyezer előadást játszott a színház, és hála istennek még kisebb problémák sem voltak. Miért kellett ennek most megtörténnie? Miért pont egy Rómeó és Júlia-előadás közben? Miért egy ilyen évzáró időszak kezdetén, adventre készülődve? Az ember ül és gondolkodik, próbálja megérteni az esemény üzenetét. Mihamarabbi gyógyulást kívánok a sérültjeinknek. Remélem, az a sérülés, az a seb is hamar összeforr, ami a társulat lelkében történt meg. És ha nem is múlik el nyomtalanul, azért megpróbálunk visszakerülni abba a hangvételbe, működési módba, hangulatba, amiben mi itt léteztünk az év alatt

– nyilatkozta az igazgató. „Ha nem lett volna baleset, csodaévadról beszélnék” – teszi hozzá, majd hosszasan sorolja az intézmény sikereit, többek közt az idén megrendezett Színházi Olimpiát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik