Kultúra

Bűnösnek találták Jonathan Majorst a bántalmazási ügyében, a Marvel azonnal dobta

Bűnösnek találta egy New York-i esküdtszék Jonathan Majorst testi sértésben és zaklatásban. A büntetési tételről február 6-án döntenek, a színész akár egy év börtönt is kaphat. A Marvel azonban már az ítélethirdetés után kirúgta a színészt, aki Kang, a hódítót játszotta náluk  – aki pedig nem más, mint a 2021 óta épülő, és 2027-ig tervezett Multiverzum Saga főgonosza. A Hollywood Reporter emlékeztet: Kang karakterével eddig még csak a harmadik Hangya-filmben és a Loki sorozat két évadában találkozhattak a nézők, ám ő lett volna a 2026-ra ígért, Kang Dinasztia című Bosszúállók-film kulcsfigurája.

Hogy a Marvel új színészt keres-e a karakterhez, vagy átírja a történetet, az egyelőre bizonytalan. Újracastingolásra volt már példa náluk: Hulkot eredetileg Edward Norton játszotta, akinek Mark Ruffalo érkezett a helyére, War Machine szerepében pedig Terrence Howardot Don Cheadle-re cserélték. Ugyanakkor ezek a döntések egyszerű időbeosztásviták vagy kreatív nézeteltérések miatt történtek, nem nyilvánosság előtt zajló bírósági ügyek miatt, és a lap szerint kétséges, hogy könnyen találnának új színészt egy ilyen rossz hírű szerepre. Emellett pedig úgy tudják, hogy a stúdió múlt hónapban megbízta Michael Waldront, a Loki forgatókönyvíróját, hogy kezdje el kidolgozni az eddig Kang Dinasztia címen emlegetett , most azonban egyszerűen csak Bosszúállók 5 munkacímen futó film könyvét.

Majorst ügye kirobbanása előtt Hollywood egyik leggyorsabban emelkedő csillagú színészének tartották. A The Last Black Man in San Francisco című filmben figyelt fel rá a szakma 2019-ben, azóta pedig záporoztak a filmjei, az említett Hangya-film mellett játszott az idén kijött Creed III-ban, januárban a nagy hírű Sundance-en ünnepelték a Magazine Dreams című filmben, amelynek a sorsa most, Majors ügye miatt, szintén erősen kérdésessé vált.

A színészt március 25-én tartóztatták le volt barátnője, Grace Jabbari bántalmazása miatt. Majors maga hívta a 911-et, azt állítva, hogy eszméletlenül találta a nőt New York-i lakásukban. Ám a rendőrség olyan sérüléseket talált Jabbarin – egy törött ujjat és egy vágást a füle mögött – amely tettlegességre utalt, így a férfit letartóztatták. Grace Jabbari a tárgyaláson elmondta, a tettlegességig fokozódó veszekedés egy kocsiban ülve kezdődött, amikor a nő meglátott egy SMS-t a férfi telefonjának kijelzőjén. „Ó, mennyire szeretnék most csókolózni veled!” – állt a kijelzőn, a nő pedig megpróbálta elvenni a telefont Majorstől, aki lefeszegette a nő ujjait a telefonról, kitekerte a karját és fejbe verte, hogy visszaszerezze a készüléket.

Majors ártatlannak vallotta magát minden vádpontban, védői szerint az ügyben valójában ő volt az áldozat, őt bántalmazta féltékeny barátnője, ám az esküdtek láthatólag nem hittek nekik. A színészt mind a vele dolgozó PR-cég, mind menedzserei dobták már az ügy kezdetén, és az ítélethozatal után további szakításokra számíthat – bár, ha tényleg börtönre ítélik, alighanem az lesz a legkisebb aggodalma, hogy ki a sajtósa.

Az ítélet után Majors ügyvédje közleményt adott ki, mely szerint a színész alig várja, hogy tisztázza a nevét, ami arra utal, hogy fellebbezést terveznek, emellett pedig megköszönte családjának, barátainak, rajongóinak és Istennek a szeretetet és támogatást, amit az elmúlt nyolc hónapban kapott. Jabbari képviselői viszont arról beszéltek közleményükben, hogy remélik, Jabbari bátor kiállása inspirálóan hat majd más bántalmazottakra, mert, mint mondták, minden Jabbarihoz hasonló, bántalmazóját felelősségre vonó túlélőre három olyan jut, aki azt hiszi, úgysem számíthatnak igazságszolgáltatásra.

A Hollywood Reporter kiemeli: a pert nem Jabbari, hanem New York állam indította, és büntetőper, nem pedig polgári, ami azt jelenti, hogy a bíróságnak szigorúbb feltételek mentén kell Majors bűnösségét bizonyítania. A tárgyalás során a felperes oldal párkapcsolati erőszak-esetként próbálta lefesteni a történteket, folytatólagos bántalmazás és elnyomás egy újabb eseteként, az alperesi oldal viszont a megkérdőjelezhető szavahihetőségű exbarátnő bosszújaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik