Kultúra

Négy magyar film versenyez a 15. Les Arcs-i Filmfesztiválon, a Magyarázat mindenre a fődíjra is esélyes

Az elmúlt hónapokban díjazott magyar filmek itt is képviseltetik magukat.

Négy magyar alkotást, köztük a versenyprogramban Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét is bemutatják a hétvégén kezdődött Les Arcs-i Filmfesztiválon, amelyet tizenötödik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban – írja az MTI.

A kétezer méter magasan fekvő francia síparadicsom filmes találkozója az európai független filmművészetet helyezi középpontba, és a műfajok sokszínűségének bemutatására törekszik – olvasható a hírben, ami hozzáteszi: az idén meghívott több mint száz európai szerzői nagyjátékfilm közül számos alkotást itt vetítenek először Franciaországban.

A hivatalos versenyprogramban versenyez Reisz Gábor számos fesztiválon díjazott Magyarázat mindenre című filmje, ahol nyolc másik – egy litván, egy holland, két belga, egy görög, egy német, egy francia és egy svéd – alkotással fog megküzdeni a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért, amit az Oscar-díjas iráni filmrendező, Aszgar Farhadi vezette öttagú zsűri péntek este ad majd át.

A rövidfilmek versenyébe kapott meghívást Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott műve, a Jeunesse nevű kategóriába vetítik Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét, míg a Műanyag égbolt című, szintén animációs filmet, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotását a Playtime elnevezésű válogatásban mutatják be. Mindkét filmet áprilisban mutatják be a francia mozikban, míg a Magyarázat mindenre franciaországi bemutatója csak júniusban lesz.

Az idei egyik díszvendég Bérénice Béjo francia színésznő, aki A némafilmes című Oscar-díjas filmben nyújtott alakításáért 2012-ben elnyerte a legjobb színésznőnek járó francia César-díjat, a másik pedig Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező, akinek hat játékfilmje közül ötnek Cannes-ban volt a világpremierje. A cannes-i filmfesztivál nemzetközi zsűrijének tavaly az elnöki posztját is betöltő filmes 2017-ben A négyzet című, művészvilágba helyezett társadalmi szatírájáért, majd 2022-ben  A szomorúság háromszöge című, a szupergazdag elitet kritizáló provokatív vígjátékáért is elnyerte a fesztivál fődíját.

A hófödte Les Arcs a világ egyik legkülönlegesebb és legnagyobb, komoly infrastruktúrával, hét, vetítésre alkalmas helyszínnel ellátott síterepe idén épp ötvenöt éve született, a filmrajongók mellett pedig a síelni vágyók, illetve a forgatási helyszíneket kereső filmesek is kedvelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik