Kultúra

Pogány Judit lett a Nemzet Színésze

RTL Sajtóklub
RTL Sajtóklub

Az Index információi szerint Pogány Juditot választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2023. november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére.

A Nemzet Színésze címet egyszerre tizenkét művész viselheti, ők életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. A cím a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a hatvankettedik életévét, negyven évet a színészi pályán, vagy legalább húsz évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Maguk a már kitüntetettek szavazzák meg, hogy ki kerüljön a megüresedett helyre, de nő helyére mindig nőt, férfi helyére férfit választanak.

A most 79 éves Pogány Judit 1944-ben született Kaposváron, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Kaposváron kezdte színházi pályafutását, aztán egy rövid, Nemzeti Színházbeli kitérőtől eltekintve 1994-ig a Csiky Gergely Színházban játszott, 1994 óta szabadfoglalkozású, elsősorban az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban lép fel. Vendégként többször fellépett a budapesti Katona József Színházban is. Számos sikeres filmben is szerepelt: Eldorádó, Sose halunk meg, A legényanya, Csinibaba, Zimmer Feri, eddigi utolsó filmje Az unoka volt 2022-ben.

A Nemzet Színészei jelenleg:

Bodrogi Gyula (2007-től),
Király Levente (2006-tól),
Tordy Géza (2008-tól),
Molnár Piroska (2011-től),
Cserhalmi György (2014-től),
Szacsvay László (2015-től),
Almási Éva (2016-tól),
Jordán Tamás (2020-tól),
Lehoczky Zsuzsa (2021-től),
Udvaros Dorottya (2023-tól)
Benedek Miklós (2023-tól),
Pogány Judit (2023-tól).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik