Kultúra

36 évesen meghalt Dél-Afrika legismertebb popsztárja

RODGER BOSCH / AFP
RODGER BOSCH / AFP

Mindössze 36 évesen meghalt Zahara, Dél-Afrika legismertebb énekesnője – erősítette meg a Dél-afrikai Köztársaság ország sport-, művészeti és kulturális minisztere, Zizi Kodwa. Az énekesnő az alkoholbetegség által okozott szövődményekbe halt bele.

Az énekesnő súlyos alkoholizmusa már 2019-ben napvilágott látott, akkor testvére arról nyilatkozott, hogy az orvosok figyelmeztették az énekesnőt: olyan súlyosan károsodott a mája, ha nem hagy fel az ivással, meg fog halni. Menedzsere, Oyama Dyosiba egy hónapja azt közölte, hogy ügyfele komoly fájdalmakkal került kórházba.

A Zahara művésznéven alkotó énekesnő Bulelwa Mkutukana néven született, hatévesen kezdett énekelni, majd utcazenészként próbált befutni, így szerződtette le egy lemezkiadó. Első lemeze, a Loliwe 2011-ben jelent meg, mindössze három nap alatt kapkodták el az összes példányt, amely az év albuma, Zahara pedig az év női előadója lett. Az akkor 24 éves énekesnő azonnal Dél-Afrika új sztárja lett.

2013-ban Nelson Mandela nem sokkal a halála előtt az otthonába hívta, ahol az énekesnő a betegeskedő volt elnök ágya mellett adta elő dalait. Zahara nem sokkal később dalt írt a tiszteletére Nelson Mandela címmel.

Az énekesnő rendszeresen kiállt a nők elleni erőszak ellen, amelyet úgy jellemzett, mint egy Dél-Afrikát sújtó járvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik