Kultúra

Károsnak véli a szlogent, ezért nem vesz részt a Freeszfe a Színházak Éjszakáján

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Bár korábban elfogadta a meghívást, mégsem vesz részt a jövő évi Budapesti Színházak Éjszakáján a Freeszfe Egyesület, indoklásuk szerint nem tudnak azonosulni a rendezvény szlogenjével, amelyet károsnak és ignoránsnak neveztek – írja a Fidelio.

Hétfőn jelentették be, hogy öt év kihagyás után 2024. március 23-án ismét megrendezik a Színházak Éjszakáját, amely a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér csapatának szervezésében születik újjá. Ekkor még azt írták közleményükben, hogy negyvenhat városi teátrum vesz majd részt az eseményen, azóta azonban kiderült: legalább egy résztvevő máris visszalépett.

A Freeszfe nyílt levélben indokolta meg döntését:

„Tisztelt színház-szeretők!

A Freeszfe Egyesület sok budapesti színházzal és művészeti tevékenységű intézménnyel együtt elfogadta a Színházak Éjszakája programban való részvételt. Megkezdtük a gondolkodást, mit nyújtsunk az érdeklődőknek ezen a rendezvényen. Ám a sok összekapaszkodásra buzdító szólam a promócióban és a Minden egy! felkiáltással aposztrofált szlogen zavar minket.

Úgy gondoljuk, ez egy káros és ignoráns üzenet egy olyan szakaszában a színháztörténetnek, ahol példátlan válságok, átalakulások, egyenlőtlenségek és traumák jellemzik a szakmát. Azt üzeni, hogy csupán egyéni sérelmekről van szó, a színházak működése és a benne dolgozók élete vidám, igazságos, gyümölcsöző. Sok remek teátrum, színházi műhely már az ajtaját is nehezen, vagy egyáltalán nem tudja kinyitni a látogatók előtt, sőt, egyre kevesebb a színházba járó néző is. Nem is beszélve a támogatások aránytalanságáról, az érdekképviseletek hiányáról, a színészek kiszolgáltatott helyzetéről, a függetlenek kivéreztetéséről.

Mivel a szlogent és a program üzenetét nem tudjuk tiszta lelkiismerettel képviselni – a Freeszfe nem vesz részt a Színházak Éjszakája programjában. Egy konferenciát szervezünk viszont a Színházi világnapon, március 27-én a szakmának és a színház iránt érdeklődőknek. A programon olyan kerekasztal-beszélgetéseken, vitafórumokon vehetnek részt az érdeklődök, melyek különböző szakmai és politikai határhelyzeteket, konfliktusokat, traumákat igyekeznek feltárni. A Freeszfe szeretne nyíltan és transzparensen beszélni azokról a problémákról, amikkel a kulturális közeg küzd, hogy közelebb juthassunk ahhoz a vágyott állapothoz, hogy egyszer valóban Minden egy! legyen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik