Kultúra

Már a tunéziai parlamentben is téma, hogy Denzel Washington játssza Hannibált

ETHAN MILLER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
ETHAN MILLER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Nagy felháborodást okozott Tunéziában az, hogy a karthágói hadvezérről készülő filmben egy fekete színész, Denzel Washington játssza Hannibált – írja a Guardian.

Egy hónapja hozták nyilvánosságra, hogy Antoine Fuqoa megtalálta a Hannibál-film főszereplőjét: a 2001-es Kiképzés című film után ismét Washingtonnal fog dolgozni. A Netflix számára készített film az ókor egyik legfontosabb alakjaként ismert hadvezér Római Köztársaság ellen folytatott hadjáratát követi majd. A legendás hadvezér és stratéga a mai Tunézia területén fekvő Karthágóban élt, és bár bőrszínét illetően nincsenek biztonyított tények, abban egyetértenek a tudósok, hogy föníciai származású volt.

A francia nyelvű tunéziai portál, a La Presse „történelmi tévedésnek” nevezte a döntést, Yassine Mami, a tunéziai parlament tagja pedig a kulturális minisztert, Hayet Ketat Guermazit bírálta amiatt, hogy nem cselekedett az ügyben:

A minisztériumnak igenis állást kéne foglalnia az ügyben. Arról van szó, hogy megvédjük a tunéziai identitást, és meghallgassuk a civil társadalom reakcióit.

Az említett visszajelzések jellemzően negatívak: a közösségi médiában rengeteg tunéziai háborodott fel a színészválasztáson azzal vádolva a Netflixet, hogy a woke kultúrát népszerűsítik. Az ügyben online petíció is indult, amelyt már több mint 1300-an aláírtak, és amelyben azt követelik a Netflixtől, hogy ne készítsék el a filmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik