Kultúra

Billie Eilish, Lady Gaga, Madonna és Rihanna ruhái költöznek tavasszal a Magyar Zene Házába

Magyar Zene Háza
Magyar Zene Háza
Számos másik díváéval együtt.

Rihanna, Billie Eilish, Beyoncé, Lady Gaga, Madonna, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más művész személyes történetét, illetve eredeti fellépőruháit mutatja be májustól a Magyar Zene Háza Dívák & Ikonok című tárlata – írja az MTI.

A kiállítás a világ legnagyobb iparművészeti és design múzeumában, a londoni Victoria and Albert Múzeumban 2024 áprilisában zár, majd az utazó kiállítássá válik, elsőként a magyar rajongókhoz eljutva.

A tárlat teljes képet nyújt a díva jelenségéről, így minden generáció megtalálja benne a számára vonzó tartalmat, az is, akit az olyan klasszikus filmsztárok, mint Elizabeth Taylor vagy Marilyn Monroe érdekel, az is, akinek Cher, Tina Turner, vagy később Madonna jelentette a fiatalságát, de az is, akit Rihanna vagy Billie Eilish hoz lázba

– idézi a közlemény Batta Andrást, a Zene Háza ügyvezető igazgatóját.

A V&A kiállítása több száz tárgyat mutat be a múzeum saját gyűjteményéből és a világ minden tájáról kölcsönzött darabokból, felölelve a dizájn, a jelmezek, a divat, a fotográfia, a zene és a film területét. A látogatók megismerhetik Ingrid Bergman történetét a Jeanne d’Arcról szóló filmben hordott ruháján keresztül, csakúgy, mint Sarah Bernhardt, Josephine Baker, Edith Piaf, Marlene Dietrich és sok más ikonikus előadóművész életének drámáját is.

Több jelmez első alkalommal látható, mint például Maria Callas Norma szerepében viselt színpadi ruhája a Covent Garden 1952-es produkciójából, vagy Marilyn Monroe rojtos fekete ruhája a Van, aki forrón szereti című filmből, de a tárlaton megtekinthetők a sztárok divattervezője, Bob Mackie által tervezett ikonikus szettek is, többek között Tina Turner, Pink és Cher által viselt ruhák is, de sokak mellett Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk és Whitney Houston is kölcsönzött fellépőruhát a kiállítás számára.

Horn Márton, a Zene Háza intézményigazgatója hozzátette: a budapesti kiállítást kiegészítik a történelmi jelentőségű magyar dívák fejezeteivel is.

A közlemény szerint a jövő évi kiállításhoz kapcsolódóan több alkalommal tűnnek majd fel időszakos, pop-up installációk a Zene Háza különböző tereiben – közülük elsőként a december 20-án nyíló, ingyenesen látogatható Díva-tranzit című installáció, amit Batta András januárban induló Szubjektív! sorozata követ majd, ami három alkalommal idézi meg főként az opera és a popzene díváit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik