Kultúra

Kiderült, melyik a legnépszerűbb magyar karácsonyi sláger

Fortepan / Urbán Tamás
Fortepan / Urbán Tamás

Az Artisjus először készítette el a legnépszerűbb hazai karácsonyi dalok toplistáját, mely alapján a Piramis együttes Ajándék című dala az utóbbi évek első számú hazai karácsonyi slágere – közölte a legnagyobb szerzői és lejátszási zeneadatbázissal rendelkező Artisjus pénteken az MTI-vel.

Mint írták, az Ajándék című dalt (szerzők: Gallai Péter, Köves Miklós, Som Lajos, Horváth Attila, Závodi János, S. Nagy István, Révész Sándor), Katona Klári Legyen ünnep (szerző: Demjén Ferenc) és Zséda A szürke patás (szerzők: Rakonczai Viktor, Orbán Tamás) című száma követi a karácsonyi toplistán.

A további listás dalok között több évtizede született slágerek és újabb szerzemények egyaránt találhatóak. Olyan művek is akadnak közöttük, amelyeknek több mint száz előadóját tartja nyilván az Artisjus (Legyen ünnep, Add tovább), vagyis sok előadó által játszott, széles körben népszerű alkotásokról van szó. A Rakonczai-Orbán szerzőpárosnak az első tíz legnépszerűbb dal között két dala szerepel (A szürke patás és a Bereczki-Szinetár páros által előadott Ajándék).

A hazai karácsonyi Top 10-es listán a már említetteken kívül szerepel a Fehér karácsony (a TNT dala), az Add tovább (Csondor Kata), a Ha elmúlik karácsony (Neoton Familia), az Esti ének (Bagossy Brothers Company), a Csillagszórás (Dés László, Geszti Péter), és a Száncsengő (Bojtorján; Weöres Sándor verséből).

Az Artisjus sokféle zenefelhasználás után fizet jogdíjat szerzőknek, ezért szerteágazó forrásokból rendelkezünk adatokkal. Koncertes elhangzások mellett rádiós, televíziós játszások, online zenehallgatás, hangfelvétel-kiadás és az üzletek háttérzenéjének információja is befut hozzánk. Ezek 2020-2022-es adataiból tudtunk összesített listát adni a legsikeresebb magyar karácsonyi dalokról, és ezek dalszerzőiről

– mondta Tóth Péter Benjamin az Artisjus üzleti transzformációs igazgatóját az adatgyűjtés módjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik