Kultúra

A Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütál a Lefkovicsék gyászolnak

Mozinet
Kardos Róbert, Bezerédi Zoltán, Szabó Kimmel Tamás és Leo Gagel a Lefkovicsék gyászolnak c. filmben.
Mozinet
Kardos Róbert, Bezerédi Zoltán, Szabó Kimmel Tamás és Leo Gagel a Lefkovicsék gyászolnak c. filmben.

Nagy presztízsű amerikai filmfesztiválra kapott meghívást Breier Ádám első mozifilmje: a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütál januárban.

Az első perctől kezdve azt éreztük, hogy a filmünk az amerikai fesztiválokon találja majd meg igazán a nemzetközi közönségét. A Lefkovicsék gyászolnak se nem egy klasszikus művészfilm, se nem egy kommersz vígjáték, hanem valami a kettő között, így egy amerikai indie film lehetne a legközelebbi rokona. Ráadásul Palm Springs hatalmas közönséget megmozgató fesztivál, évente körülbelül 135 ezren nézik a filmeket

– mondta Breier Ádám rendező, aki személyesen mutatja be filmjét a januári fesztiválon.

Breier Ádám (Havanna, csak oda, A báró hazatér) első mozifilmjében Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként él, ott alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi a film forgatókönyvét. A Lefkovicsék gyászolnak operatőre Dévényi Zoltán (Szürke senkik, CURTIZ, Déva), aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot alkotott a filmhez. A film a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, executive producere Sümeghy Claudia. A Lefkovicsék gyászolnak 2024. február 29-én kerül a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában.

A Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivált 1990 óta rendezik meg a kaliforniai városban, az amerikai alkotások mellett évről-évre egyre jelentősebb nemzetközi filmes felhozatallal. A 2024-es fesztiválon a nyitógálán Emma Stone, Greta Gerwig és Cillian Murphy munkásságát ismerik el, de díjazzák Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio és Lily Gladstone teljesítményét is a Megtört virágok című filmért, akik ugyancsak személyesen veszik át az elismeréseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik