Kultúra

Jön a 10. BIDF dokufesztivál

BIDF
BIDF

A Te tíz éved hogy telt? – teszi fel a kérdést a 2024 januárjában tizedik jubileumát ünneplő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a BIDF, és megadják a saját válaszukat is:

A mi 10 évünk, a mi országunkban, a mi harcunkkal, a mi vágyainkkal, a mi titkainkkal és a mi hitünkkel azzal telt, hogy Magyarországra hoztuk a világ legrangosabb filmjeit – a közönségnek. Az eltelt 10 évet 10 éves gyerekek szimbolizálják felületeinken, mert nem mindegy, hogy egy társadalom, vagy egy ember életében 10 év hogyan telik el.

Az idei BIDF január 27-én indul és február 4-ig tart, ez idő alatt hetven díjnyertes film lesz látható több, mint kétszáz vetítésen, melyeket alkotói-szakértői beszélgetések követnek. A fővárosi helyszín a Cinema City Mammut, emellett tíz vidéki nagyvárosban is lesznek BIDF-események: Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben.

A versenyfilmes szekciók mellett a fesztivál külön válogatással tiszteleg a magyar dokumentumfilmes szakma előtt: az elmúlt tíz év magyar filmjeiből válogattak. Emellett külön tematikus blokkot szentelnek a közel-keleti harcoknak: Gáza címmel a korábbi évek izraeli-, palesztin témájú filmjeit láthatja újra a közönség, szakértői beszélgetésekkel együtt.

A fesztivál honlapjára már felkerült a program java, a BIDF-bérletek értékesítése december 10-én kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik