Kultúra

Különleges nyitótétellel indul a 250 éves BÁV idei Művészeti Auckiója

BÁV
BÁV
A 82. Művészeti Aukció két napos eseményén (december 5-6.) közel 700 tétel, köztük ékszerek, luxusórák, festmények mellett ismét néhány egyedi tárgy is kalapács alá kerül. A téli katalógus igazán izgalmas és színes összeállítást tartalmaz, mutatjuk.

1773 és 1920

Két meghatározó dátum a BÁV életében, az első, az 1773-as év azért fontos, ugyanis ekkor írta alá az alapító okiratot Mária Terézia királynő, akkor még a vállalat a Magyar Királyi Zálogház nevet viselte. 1920 pedig azért jelentős, mert attól évtől rendeztek aukciókat.

Az idei év ezért is különleges számunkra, hiszen a 250. születésnappal együtt azt is megünneplik, hogy a BÁV hazánk legrégebbi pénzügyi szolgáltató vállalata. A jeles évforduló alkalmával az első nap nyitótétele egy különleges sportrelikvia. Az egyedi darab egy sportpóló, amelyet Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász; a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője saját kézjegyével látott el.

BÁV

A befolyt teljes összeget a BÁV a Bátor Tábor részére ajánlja fel.

Órák, ékszerek és festmények

A  nyitótétel után az első nap az órákkal és az ékszerekkel folytatódik, amikor is 157 ékszer és 107 óra kerül kalapács alá. Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó darab egy Girard-Perregaux Vintage 1945 karóra, amelyek tokja 18 karátos aranyból készült, fehér számlapját arannyal szegélyezett segédkörök díszítik.

Az ékszerek tekintetében igen figyelemre méltó tételnek tekinthető Varga Miklós ötvös művész által készített egyedi hajtű, amelyet a művész a 2008-ban a Párizsban megrendezett Jardin ékszer kiállításra készített.

Műtárgyakra mindekét napon licitálhatnak majd az érdeklődők, amelyek közül a zárótétel méltó bejezése lesz a két napnak. Ugyanis a 336. tétel egy pergamenlapra írt díszmű, ami a Főrendi Ház jubileumi ajándéka volt Erzsébet királyné részére, Sisi koronázásának 25. évfordulóján.  A védett tárgy bőrkötésben, sárgaréz veretekkel és selyem béléssel két levelet tartalmaz, melynek szövegét Erzsébet magyarok iránt érzett szimpátiája ihlette.

Festmények tekintetében sincs hiány különlegességekben, a második napon fog szerepelni Tornai GyulaÉn és a gondolataim” c. festménye, amelyen a művész saját művészi hitvallását jelenti meg.

A 82. Művészeti Auckiójának lapozható katalógusa itt megtekinthető, magának az aukciónak 2023. december 5-én és 6-án a MOM Kulturális Központ Kupolaterme ad majd otthon. Online licitálásra a www.axioart.com oldalán lesz lehetőség. Az árverésen szereplő tételekre előzetesen vételi vagy telefonos megbízás is leadható az Aukciósházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik