Kultúra

Huszonnyolc év után adott ki új dalt a Hungária

Magneoton
Magneoton

Karácsonyra rock and rollt kérek címmel a Hungária együttes huszonnyolc év után készített új dalt, és ehhez egy klip társul – közölte a Magneoton kedden az MTI-vel.

A jövő nyári Puskás Aréna-beli koncertjére készülő legendás csapat ünnepre hangolt dalát Novai Gábor és Fenyő Miklós szerezte. Az ötlet Várkonyi Attilától (Dj Dominique) származik.

A felvétel néhány héttel ezelőtt készült, minden énekhangot és hangszert élőben rögzítettek. A napokban a nyolcvanas évek hangulatát idéző videóklip is megjelent hozzá, ebben Dolly, Fenyő Miklós, Novai Gábor és Szikora Róbert újra együtt látható.

Mint azt a szervezők idén bejelentették, a Hungária

2024. június 1-jén a Puskás Ferenc Arénában újra összeáll egy koncertre,

ezen pedig a csapat legsikeresebb korszakában, a nyolcvanas évek első felében működött felállásból Fenyő Miklós, Novai Gábor, Dolly és Szikora Róbert is színpadra lép majd.

A Fenyő által eredetileg 1968-ban életre hívott Hungária beatzenekarként is a legnépszerűbb magyar előadók közé tartozott, és két lemezt (Koncert a Marson, 1970; Hungária, 1971) jelentetett meg. 1980-ban új felállással és koncepcióval tértek vissza. Ezután megjelent Rock and Roll Party című lemezük magyar rekordot jelentő 650 ezer példányban kelt el, 1981-ben pedig a Limbó hintóval megnyerték a Tánc- és popdal fesztivált, majd százezret adtak el a Hotel Menthol című lemezből is.

A Hungária ekkori klasszikus felállása: Fenyő Miklós (ének, zongora), Dolly (ének), Novai Gábor (basszusgitár, ének), Kékes Zoltán (gitár, ének), Fekete Gyula (szaxofon, ritmusgitár, ének), Szikora Róbert (dob, ének). 1982-ben Szikora aztán kivált a zenekarból és megalakította az R-Gót, a Hungária pedig számos tagcsere és két további lemez (Aréna – 1982; Finálé? – 1983) után 1983-ban bomlott fel.

Fenyő előbb a Modern Hungáriában, majd szólóban folytatta, Dolly, Fekete Gyula, Kékes Zoltán és Novai Gábor a Dolly Rollban zenélt tovább, Novai hosszú évek óta a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar vezetője.

1995-ben újra összeállt a nyolcvanas évek Hungáriája, amely százezer néző előtt adott koncertet a Népstadionban és Ébredj fel Rockandrollia címmel egy új lemezt is készített. A klasszikus rock and roll felállásból Kékes 2017-ben, Fekete pedig 2019-ben hunyt el. Az együtteshez utolsó sikeres éveiben csatlakozott Flipper Öcsi 2008-ig élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik