Kultúra

A közönség döntött: a legjobb film díját nyerte a Semmelweis az uniós filmek torontói fesztiválján

A díjról a közönség szavazatai döntöttek.

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis (kritikánk itt olvasható) lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat – közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A hazai mozikban már látható új magyar film a New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően a torontói közönséget is meghódította; a hétvégén véget ért 19. Torontói Európai Uniós Film Fesztiválon (EUFF) 27+1 ország huszonkilenc filmje közül a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat. Nagy Katica, a Semmelweis film női főszereplője személyesen vett részt a torontói vetítésen és közönségtalálkozón – írja a közlemény.

A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is – írták.

Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az

– mondta el Koltai Lajos.

Az elismerést a Torontói Főkonzulátus nevében Igaz Máté Árpád ügyvivő vette át, aki elmondta: az öröm még nagyobb, hogy itt Torontóban, ahol Semmelweis szobra büszkén áll a Mount Sinai kórház szülészeti osztályának bejáratánál, kerülhetett bemutatásra ez a történelmi alkotás – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik