Kultúra

Túl keménynek találhatták Mátyás király oklevelét fenéktörléshez a szovjet katonák

Szenzációszámba menő dokumentum került árverésre pénteken a Hereditas Antikvárium aukcióján: Mátyás király oklevele egy Bereg megyei, azóta rég elnéptelenedett falu adományozásáról szól, és egy olyan, Károly Róbert által kiadott birtokvásárlásra is utal, ami a történészek és levéltárosok előtt eddig ismeretlen volt – írja a Blikk.

A lap megszólaltatta Bálinger Bélát, az antikvárium tulajdonosát is, aki elmondta, már önmagában az értékessé teszi a tízmillió forintos kikiáltási áron elárverezett oklevelet, hogy nagyon kevés ilyen dokumentum maradt fenn abból a korból, ez is egy magángyűjteményből került elő.

A szakértő elmondta, hogy a műkincsek és az évszázados dokumentumok a II. világháborút követő időszakot sínylették meg legjobban, mivel a szovjetek hatalmas pusztítást végeztek, és nem volt ritkaság, hogy több száz éves dokumentumokat használtak vécézés után, és bizony ha Mátyás király megbízása papírra íródott volna, valószínűleg nem is lenne már belőle semmi.

Ez a dokumentum azonban pergamenre készült, ami sokkal jobban ellenáll az idő múlásának. És persze nem lehet vécépapírként használni…

– mondta a Blikknek Bálinger Béla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik