Kultúra

Meghalt Shane MacGowan, a Pogues énekese

Ed Jones / AFP
Ed Jones / AFP
A The Pogues kultikus frontembere 65 éves volt.

65 éves korában, hosszas betegség után meghalt Shane MacGowan, az ír népzenét a punk attitűdjével házasító The Pogues frontembere.

Shane örökre az utamat mutató fény marad, álmaim mércéje és életem szerelme

– írta felesége, Victoria Mary Clarke.

McGowannél 2022-ben diagnosztizáltak vírusos agyvelőgyulladást, így az idei év jelentős részét kórházban töltötte. A kultikus zenész egészségi problémái azonban nem mostanában kezdődtek, évtizedek óta keltették a halálhírét mértéktelen alkoholizmusa miatt. Néhány évvel korábbi cikkünkben így jellemeztük őt:

„Ránézésre azt is hihetnénk, hogy egy súlyosan leépült, a társadalom legszélén vegetáló emberről van szó, aki már évtizedek óta nem ura a gondolatainak. Csakhogy Shane MacGowan valójában a modern ír kultúra egyik legnagyobb becsben álló alakja, aki a nyolcvanas években kis túlzással egymaga hozta divatba az ír népzenét, sőt, az ír-kelta kultúrát, mindezt egy olyan időszakban, amikor még javában aktív volt az Ír Köztársasági Hadsereg, azaz az IRA nevű terrorszervezet, és a brit közvélemény nem volt túl barátságos az írekkel. Ennek ellenére MacGowan zenekara, az ír népzenét a punk attitűdjével „seggbe rúgó” Pogues (ő fogalmazott így) az egyik legfelkapottabb klubzenekar volt Londonban, és távolról sem csak az ír diaszpóra járt a koncertjeikre. A zenekar frontembere, MacGowan igazi rockandroll ikon lett, aki nemcsak hangot adott az emigráns íreknek, de a nemzedéke egyik legnagyobb szövegírójának tartották, és olyan híres haverokkal mozog együtt, mint Johnny Depp vagy Nick Cave, akik felléptek a hatvanadik születésnapján tartott koncerten is, Bonóval és Sinead O’Connorral együtt. MacGowan tényleg az utolsó cseppig mindent kisajtolt a rockandroll életformából, addig feszegetve a határokat, hogy végül átlépte a vonalat, ahonnan nincs visszaút.”

Ezt a róla és nem mindennapi pályájáról készült Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan című dokumentumfilm kapcsán írtuk, amelynek nagy előnyeként jegyeztük fel, hogy ugyan nem avatja szentté az önpusztítás szimbólumát, de nem is egyszerűsíti le a témát arra, hogy Shane MacGowan elitta az agyát:

»Hazafi és nagy ír zenész, aki megmentette az ír zenét. Szerintem azt szeretné, ha így emlékeznének majd rá« – mondja a húga. Lehet, hogy egyszer majd tényleg így is lesz.

Egyik utolsó interjújában McGowan arról beszélt, hogy annak ellenére, hogy sokan halálvágyat tulajdonítanak neki, ő mindig élni akart: „Természetesen szeretek élni” – mondta.

Kapcsolódó
Nem mert beállni terroristának, inkább divatba hozta az ír zenét
Dokumentumfilm készült Shane MacGowanről, az ír népzenét a punk attitűdjével házasító The Pogues frontemberéről, akinek már évtizedek óta keltik a halálhírét mértéktelen alkoholizmusa miatt, mégis él még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik