Kultúra

Elpusztult „a világ legszomorúbb elefántja”, akiért Paul McCartney is kampányolt

TED ALJIBE / AFP
TED ALJIBE / AFP

Elpusztult kedden a manilai állatkert – egyben az egész Fülöp-szigetek – egyetlen elefántja, a negyvenkilenc éves Mali, amelyet a PETA nemzetközi állatvédő szervezet „a világ legszomorúbb elefántjának” nevezett évtizedeken át tartó magánya miatt. Honey Lacuna Pangan manilai polgármester elmondta, hogy egyelőre nem tudják, mi okozta az állat halálát.

Mali háromévesen, Sri Lanka Imelda Marcosnak, az egykori fülöp-szigeteki first ladynek szánt ajándékaként került 1977-ben az állatkertbe, ahol egész életét elszigetelten, magányosan, egy betonból készült kifutóban élte le. A PETA korábban tiltakozókampányt is szervezett az elefánt állatkerti körülményei miatt, azt írták,

Manila több évtizedes magánzárkára ítélte Malit,

holott a nőstény elefántoknak ez kínzás, hiszen életüket a vadonban csapatostul, egymás borjait felnevelve töltik. A kampányhoz, amely azt akarta elérni, hogy Mali egy thaiföldi állatrezervátumban, más elefántok társaságában élhessen, mások mellett a világhírű tudós, Jane Goodall és Paul McCartney is csatlakozott.

Az állatkert szakértői az évek során egészségesnek, de kicsit túlsúlyosnak találták Malit. Az ázsiai elefántok a vadonban 60-70 évet élnek meg, de fogságban jóval rövidebb az élettartamuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik