Kultúra

Robert De Niro szerint kivágták a Trump-ellenes megjegyzéseit a köszönőbeszédéből

ANGELA WEISS / AFP
ANGELA WEISS / AFP

Úgy véli, cenzúrázták a beszédét a Gotham Awardson, a Donald Trumpot bíráló megjegyzéseit ugyanis nem látta viszont a súgógépen Robert De Niro – írja a Deadline.

Az Oscar-díjas színész a gálán Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjét méltatta, az igazság fontosságáról beszélt és arról, hogy a rendező mindig a legnagyobb őszinteséggel meséli el karakterei történetét. A beszédben azonban volt némi zavar, a színész láthatóan küzdött kicsit a súgógéppel, ám ha már az igazságról beszélt, a színpadon árulta el, hogy miért: De Niro szerint a beszédét a tudta nélkül megvágták, ám ez nem gátolta abban, hogy a telefonjáról felolvassa a szöveget.

A történelem nem történelem többé, az igazság már nem igazság. Már a tényeket is alternatív tényekkel helyettesítik, és összeesküvéselméletek vezérlik őket. Floridában azt tanítják a diákoknak, hogy a rabszolgák olyan képességekkel bírnak, amelyeket ki lehet aknázni. A szórakoztatóipar szintén nem mentes ettől a fertőző kórságtól. John Wayne, a Herceg híres mondása volt az amerikai őslakosokról, hogy »szerintem nem tettünk semmi rosszat azzal, hogy elvettük ezt a csodás vidéket tőlük. Rengeteg ember volt, akinek föld kellett, az indiánok pedig önző módon maguknak tartogatták azt.« A hazugság a sarlatánok új eszköze lett. Az előző elnök több mint harmincezer alkalommal hazudott nekünk a négy éves regnálása alatt, és ezt a tempót tartja a jelenlegi bosszúkampánya alatt is. De az összes hazugságával együtt sem tudja elrejteni a lelkét. A gyengéket támadja, tönkreteszi a természet ajándékait, nem mutat tiszteletet, Pocahontast például szégyenfoltként használja. Ezzel szemben a filmkészítők – és itt térhettem vissza a szövegemhez, ezt a részt vágták ki.

De Niro vastapsot kapott szavaiért. Hozzátette, hogy ugyan a már említett filmért köszönetet kéne mondania az Apple-nek – ők gyártották a Megfojtott virágokat –, de ezek után nem fog. „Hogy merik” – tette hozzá a cenzúrázásra utalva.

Az említett szakasz 1:17 körül kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik