Kultúra

Meghalt Vajda Mihály filozófus

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területei közé elsősorban a fenomenológia, a huszadik századi német filozófia, Edmund Husserl és Max Scheler munkássága tartozott, később a társadalomtudományok felé fordult – írja a Szombat.

Vajda 1935 februárjában született Budapesten, a Lenin Intézetben kezdte meg felsőfokú tanulmányait, 1957-től 1960-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karának filozófia-német szakára járt, itt szerzett diplomát. Lukács György filozófus tanítványa volt, a Budapesti iskola köréhez tartozott. Az egyetemet követően iskolai tanár lett, 1961-ben a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa lett. 1967-ben védte meg a filozófiai tudományok kandidátusi értekezését. Azt követően, hogy 1973-ban a Budapesti iskolában betöltött szerepe miatt politikai alkalmatlanság címén elbocsátották, szabadúszóvá vált: nyelvtanárként és fordítóként is dolgozott, külföldön tanított, 1977 és 1980 között Brémában, a nyolcvanas években New Yorkban volt vendégprofesszor. A kilencvenes években a németországi Siegenben és Kasselban is tanított.

1989-ben rehabilitálták, 1990-ben a mai Debreceni Egyetem (akkor Kossuth Lajos Tudományegyetem) filozófia tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárává nevezték ki. Akadémiai doktori értekezését 1992-ben védte meg. 2001-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2007-ben pedig annak rendes tagjává. 2005-ben emeritálták, még ugyanebben az évben kinevezték az MTA Filozófiai Filozófiai Kutatóintézet igazgatójává, amelyet 2009-ig vezetett.

Pályája során közel nyolcvan publikációja jelent meg, többek közt a Szombatban is jelentek meg írásai. Élete utolsó két évtizedében érdeklődésének fókuszába került a zsidóság, az antiszemitizmus, a vészkorszak, a zsidó mint az előítéletek újra és újra megtalált célpontja, esszéíróként és publicistaként gyakran írt erről – írja a lap, ahogy azt is, hogy az utóbbi időben a Hamasz-Izrael háború kapcsán Vajda rámutatott a „nyugati Izrael-ellenesség köntösében feltámadt zsidóellenességre”, ám az ezzel kapcsolatban a számára kiküldött körkérdésre már nem tudott válaszolni.

A filozófussal lapunk négy évvel ezelőtt készített interjút:

Kapcsolódó
Vajda Mihály: Tán tényleg az lenne a jó, ha megkoronáznánk Orbánt, megnyugodna
Nagyinterjú harminc évről, illetve inkább százról a filozófussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik