Kultúra

Téli üdülés osztrák módra Salzburg tartományban, a T(éli) generáció otthonában

Salzburg tartomány a (T)éli generáció otthona © SalzburgerLand Tourismus
Salzburg tartomány a (T)éli generáció otthona © SalzburgerLand Tourismus
Csodálatos érzés megosztani másokkal az élet különleges pillanatait: a napi utolsó, mámorító lesiklást alkonyatkor, a hüttézést, romantikus sétát az adventi vásáron, egy világkupaversenyen tett látogatást vagy a világ leghosszabb kivilágított szánkópályáján való felejthetetlen száguldást a gyerekekkel. Salzburg tartomány lakói őszintén szerelmesek a télbe, és ez nem újdonság: már évtizedek óta hódolnak itt a síelés, a sífutás és a jégteke szenvedélyének. „A téli sport a DNS-ünkben van” – hallani itt gyakran.

A hófödte hegyek mindig is különleges vonzerővel bírtak: a Hoher Sonnblicket 1894-ben hódították meg először síléccel, és ma a jégfalmászók paradicsoma. Salzburg tartományban 1923-ban nyitotta meg kapuit az első síiskola, a lelkesedés pedig azóta is töretlen: az elmúlt évtizedekben 400 világkupaversenyt rendeztek itt. A T(éli) generáció osztozik a tél iránti szenvedélyben; ez köti össze a helyieket és a tél idelátogató rajongóit egymással.

Errefelé a bőség zavara fogad minket. A Wildkogel-Arena legendás szánkópályája teljesen egyedülálló sportélményt ígér: a 14 kilométer hosszú pályán 1300 méteres szintkülönbséget hidalhatunk át mindennap, 22 óráig. A meseszép Hallstatt szomszédságában fekszik a többszörösen díjnyertes Dachstein West síterep, amely 160 kilométernyi pályarendszerével és funparkjával főként a családok körében népszerű, akárcsak a Salzburgi Lungau régió, melyet az UNESCO 2012-ben bioszféra-rezervátummá nyilvánított.

Galéria
Mirja Geh
St Johann in Salzburg 210 kilométernyi sípálya és 100�-os hógarancia jellemzi Ausztria egyik legváltozatosabb síterepét © josalzburg.com

A Snow Space Salzburg síterep a síélmények egészen új dimenzióját kínálja mindenkinek: Ausztria egyik legváltozatosabb síterepét 210 kilométernyi pálya, 12 hegycsúcs, 5 völgy és Obertauernhez hasonlóan 100%-os hóbiztonság jellemzi, emellett az ínyencek kedvelt üdülőhelyének számít.

A Wildkogel Arena titkos tipp a szánkózás szerelmeseinek, hiszen a hóbiztos sípályák mellett itt található a világ leghosszabb kivilágított szánkópályája. A 14 km hosszú, tökéletesen karbantartott pálya egyedülálló sportélményt ígér.

Bennfentes tippünk a sítúrázást kedvelők számára a Rauriesertal érintetlen, de turisztikai szempontból fejlett völgye, mely természetes bájával és hamisítatlan vendégszeretetével garantáltan lenyűgözi a téli túrázókat. Bármelyiket is választod, a hüttékben ne hagyd ki a jellegzetes alpesi ízeket, többek között az alpesi túrós nokedlit, mely füstölt túróval készül.

Branislav Rohal Az első hó öröme © SalzburgerLand Tourismus

Salzburg tartományban a szívből jövő vendégszeretet felejthetetlen téli élményeket garantál. Ha még nem próbáltad ki, javasoljuk: legyél te is a T(éli) generáció tagja!

Téli üdülés osztrák módra Salzburg tartományban: www.austria.info

Ajánlott videó

Olvasói sztorik