Kultúra

Meghalt Mátray László-Gyula temesvári színművész, író

Nyolcvanéves volt.

Életének nyolcvanegyedik évében hétfőn elhunyt Mátray László-Gyula színművész, rendező, színházi szakíró, író, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház egykori tagja, a Thália Diákszínpad volt vezetője – tudatta az MTI-vel a temesvári teátrum.

Mátray László-Gyula Nagyváradon született 1943. május 31-én. 1967-ben fejezte be tanulmányait a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán. Még ebben az évben Temesvárra szerződött, ahol bekapcsolódott a város kulturális és művészeti életébe.

Sokoldalú tehetsége, műveltsége és pedagógiai érzékenysége tette őt a város meghatározó alakjává, aligha volt elképzelhető olyan, a helyi magyar közösséget és ifjúságot célzó kezdeményezés, melynek ne lett volna szervezője vagy résztvevője

– írta nekrológjában a színház.

Mátray színházi munkássága számos felejthetetlen alakítást, finom érzékkel összeállított irodalmi műsort és rendezést ölel fel, sőt, színházi elfoglaltságai mellett 1972 és 1995 között közel negyed évszázadon át vezette a város amatőr diákszínjátszó társulatát, a diákház főiskolások alkotta Thália csoportját.

A művész saját nevén, illetve álnéven jelentetett meg publicisztikai, irodalmi szövegeket, évtizedeken át pedig a Temesvári Rádió magyar adásának munkatársaként is dolgozott.

Nyugdíjba vonulását követően is cselekvő szereplője maradt a temesvári kulturális életnek: Baráti beszélgetések néven havi rendszerességgel szervezett kötetlen pódiumesteket, élete utolsó éveiben pedig online közölt irodalmi, oktatói és előadói tartalmakat.

A Kovács György-díjas alkotó és közéleti személyiség búcsúztatásáról a későbbiekben tájékoztatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik