Kultúra

Elárverezik a magyar modern festészet kulcsművét, Rippl-Rónai Kalitkás nőjének első változatát

Kieselbach Galéria
Kieselbach Galéria
Akár egy magyar közgyűjteményben is landolhat.

Magyar rekordot jelentő kikiáltási árról, 180 millió forintról indul a Kieselbach Galéria december 17-i téli aukcióján Rippl-Rónai József Kalitkás nőjének első változata – olvasható a galéria az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Kieselbach Galéria hozzátette: a magyar Mona Lisának is nevezett alkotás száz évnyi elfeledettség után, nagy szenzációt keltve bukkant fel 2005-ben, de akkor nem sikerült itthon tartani.

Akkor, a chicagói Leslie Hindman aukciósház árverésén hosszas licit után végül a rekordot jelentő 590 400 dollárnál koppant a kalapács, megszázszorozva a legelső kikiáltási árát, valamint megtízszerezve a sikeres azonosítás után beállított végleges indulási árat.

A kép ekkor Nyugat-Európába került, 2006 októberében rövid időre azonban a Magyar Nemzeti Galériában is látható volt.

Kieselbach Galéria

A galéria és aukciósház szerint a Kalitkás nő a magyar modern képzőművészet kulcsműve, hiszen az 1892-ben, Párizsban készült festmény a XIX. századi végi modernség legmagasabb színvonalát képviseli, álmodozó, karcsú szecessziós nőalakja pedig zöld kalitkájával nézők millióinak szívébe lopta be magát.

A kép másodpéldányát a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében őrzik, így remélhetőleg ezúttal Magyarországon talán majd új gazdára, sőt, talán egy magyar közgyűjtemény részeként egy állandó tárlat részévé válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik