Kultúra

55 millió dollárt kapott a Netflixtől egy sorozatra, luxuskocsikat és kriptovalutát vett rajta

JOHN SCIULLI / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
JOHN SCIULLI / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Több tízmillió dollárt költött a Netflix pénzéből kocsikra és tőzsdézésre egy amerikai rendező, miközben egy scifisorozatot kellett volna készítenie a pénzből. Carl Erik Rinsch ügyét a New York Times hozta nyilvánosságra.

Rinsch nevét egyetlen filmből ismerhetjük: ő készítette Keanu Reeves főszereplésével a 47 Ronint, amelyet többek közt Budapesten is forgattak, nem mellesleg pedig csúnyán megbukott a mozipénztároknál és a kritikusoknál egyaránt. A filmkészítő neve tehát nem feltétlenül jelentett garanciát a sikerre, mégis sikerült egy olyan sorozattervvel előállnia, hogy az ötletért licitháború robbant ki. A Conquest egy scifi lett volna, kis híján az Amazoné lett, azonban a Netflixnél úgy vélték, hogy ez lehet az új Stranger Things, és visszautasíthatatlan ajánlatot tettek Rinschnek: összesen 61,2 millió dollárt (21,3 milliárd forint) ígértek a sorozatért, valamint azt, hogy a végső vágás joga a rendezőt illesse. Ez utóbbi kiváltságnak számít, kevés rendezőnek ajánlják fel. A Conquestből forgattak jeleneteket, többek közt Magyarországon is járt a stáb, azonban egy idő után semerre sem haladt a projekt, a pénz viszont ennek ellenére fogyott. 2020 márciusáig 44,3 millió dollárt fogyott el, ekkor Rinsch még több pénzt kért a járványhelyzetre hivatkozva, a Netflix adott is neki még 11 milliót.

Miközben a streamingszolgáltatónál azt hitték, hogy a következő kasszasikerük készül, Rinsch egészen másra költötte a pénzt: tőzsdézni kezdett, de nem volt túl jó benne, 10,5 millió dollárt ölt bele, 5,9 milliót veszített. Ekkor fordult a kriptovaluták felé, amiben már volt sikerélménye is: 4 millióért fektetett Dogecoinba, amiből végül 27 milliót csinált.

További 8,7 milliót költött luxuscikkekre: többek közt luxusórákat, designerbútorokat, drága ruhákat, egy Ferrarit és öt Rolls-Royce-t vett a Netflix-pénzből.

A forgatás alatt ráadásul Rinsch elkezdett rettentően furcsán viselkedni: ordítozott a stábbal, napokig nem aludt és agresszív volt. Megváltozott viselkedése miatt felesége is eltávolodott tőle, olyan paranoid képzelgései voltak a budapesti forgatáson, hogy felesége meg akarja gyilkoltatni, és több alkalommal veszekedéseik addig fajultak, hogy a férfi a falat ütötte. Rinsch azzal védekezett, hogy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart és autizmust diagnosztizáltak nála, annak tudható be a hangulatingadozás. A stábtagok amiatt is aggodalmukat fejezték ki, hogy a rendező túl sok Vyvanse-t szedett, amely egy amfetamintartalmú gyógyszer, többek közt az ADHD kezelésére használják, túladagolva viszont delíriumot, mániákus epizódokat és akár pszichózist is okozhat. A férfi gyanús túlköltekezésére akkor derült fény, amikor az időközben válóperért folyamodó felesége felbérelt egy bűnügyi könyvelőt.

Nemcsak feleségével, a Netflixszel is bírósági üggyé fajult a konfliktus, Rinsch azzal próbálta menteni magát, hogy azt állította: az autók és a luxuscikkek mind a film forgatásához kellettek, ezért fizetett értük a Netflixtől kapott pénzért. Ráadásul vissza is támadott: 14 millió dollárt követel a Netflixtől, mert azt állítja, szerződésszegés történt.

A bírósági ügyben a hónapban tartottak meghallgatásokat, hamarosan várható a döntést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik