Kultúra

Adventi vásár az Aquincumban, Mancs őrjárat a moziban – a legjobb programok november végére

Aquincumi Múzeum
Aquincumi Múzeum
Nincs még itt a december, de programokból így sem szűkölködünk: nem kevés adventi vásár nyitotta meg kapuit a fővárosban, ennek nyomán a budapesti Aquincumban is tematikus napot tartanak. Aki a kinti programot bentire cserélné, a kicsikkel bármikor beülhet a moziba A Mancs őrjárat mozifilmjét megtekinteni, de izgalmas fotókiállítást is említünk programajánlónkban.

Téli Börze, avagy Történelmi Kézműves Vásár Aquincumban

2023. november 25., 1031 Budapest, Szentendrei út 135

Az Aquincumi Múzeumot is elérte az adventi hangulat, merthogy november utolsó hétvégéjén megrendezik a Téli Börze nevű vásárt. Ezúttal is a történelemé és a kézműves termékeké a főszerep, a helyszínen autentikus ruhákba öltözött kézművesek várják a látogatókat.

Aquincumi Múzeum

A múzeum kertjében vikingek táboroznak majd, akik kincseiket árulják, míg bent ókori kézműves üvegekre, középkori kardokra bukkanhatunk, sőt, régi textileket is megcsodálhatunk a portékák között. Természetesen most sem maradhatnak el a tematikus tárlatvezetések a múzeumban dolgozóktól, melyeken bárki bepillanthat a római kori aquincumi polgárváros mindennapjaiba.

Kézműves foglalkozásokkal is színesítik még a Téli Börzét, a családias hangulatú adventi vásár 10:00-tól egészen este 18:00-ig lesz látogatható.

Visszatértek a kicsik kedvenc akcióhősei

Megtekinthető október 12-től a legtöbb magyar moziban.

Már a második egész estés film készült el a A Mancs őrjárathoz, ami talán a világ legnépszerűbb mesesorozata a 10 év alatti nézőket illetően. A másfél órás, Mancs őrjárat: A szuperfilm címre keresztelt alkotás nem szakít a sorozattal, ugyanazok a karakterek veszik fel a küzdelmet a gonoszok ellen, hogy megmentsék Kalandváros jövőjét.

Maga a sorozat nemrég lett 10 éves, ennek apropóján a 24.hu-n is írtunk arról, mitől lehet ennyire népszerű a széria:

Számos aspektusa van annak, mitől ennyire népszerű a sorozat, kezdve attól, hogy cukik a főszereplők, kitűnő a franchise-értéke, kivételes a globális kereslet iránta, magyarán ilyen egy tökéletes gyereksorozat. Biztosan jó időben is érkezett, de a készítők szakmai kompetenciáját mutatja, hogy A Mancs őrjáratért rajongás tíz év után is töretlen, már két mozifilmet készítettek, spin-off sorozatot is indítottak.

Kapcsolódó
Elmagyarázzuk, miért kell a gyerekének az összes Mancs őrjáratos cucc a boltból
10 éve indult világhódító útjára A Mancs őrjárat című kanadai rajzfilmsorozat. A bátor mentőkutyákról szóló történet megragadta a gyerekek figyelmét, és globális marketinggépezetté nőtt. De mi az, ami miatt ez a sorozat más a többinél? Évfordulós cikkünkben egyebek közt erre kívánunk válaszolni.

Álmok a 150 éves Budapestről

Február 11-ig látogatható: 1051 Budapest, Vigadó ér 2., Pesti Vigadó

A főváros a 150. születésnapját ünnepelte nemrég: a Sosemvolt Budapest nevű építészeti kiállítás betekintést ad abba, melyek voltak azok a meg nem valósult építészeti víziók, melyek felmerültek Budapest képének alakításában az elmúlt másfél évszázadban. Duna-korzó magasházakkal, francia felhőkarcoló, a világ legnagyobb zsinagógája Újlipótvárosban – ezekhez hasonló víziókat mutatnak be a kiállításon.

Több mint 170 tervet tekinthetnek meg az érdeklődők makettekkel és fotókkal együtt arról, milyen lehetett volna a város, amennyiben a történelem másként alakul. 

Szajki Bálint / 24.hu

Kereki Sándor elképesztő fotói a Capa Központban

December 6-tól látogatható: 1065 Budapest, Nagymező u. 8. 

Sokáig örökre eltűntnek hitték Kereki Sándor fotóművész képeit, ám azok fél évszázadon át egy fiók mélyén lapultak. Az ámulatba ejtő budapesti utcaképeket ezúttal a Capa Központban lehet majd megtekinteni.

Kereki életműve két éve került a Fortepanhoz, a fotóművész kamaszkorában lépett a hazai street photography fősodrába. Apjától kapta első fényképezőgépét, tíz évig járta a fővárost, helyzeteket, arcokat keresve olyan fotókhoz, amit senki nem rendelt meg, pusztán magának készítette azokat. Mint azt a kiállításról írják:

A képek kiemelkedő értékét az adja, hogy egy kamasz srác kezében a fényképezőgéppel rést ütött a vasfüggönyön és kortárs alkotóként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik