Kultúra

A muszlimok és zsidók közt vont kínos párhuzamot Susan Sarandon

Roy Rochlin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Roy Rochlin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Egy New York-i palesztinpárti tüntetésen szólalt fel.

Az elmúlt hetekben világszerte egymást érték az Izrael, illetve Palesztina mellet kiálló tüntetések. Nem volt ez másként New Yorkban sem, ahol sokszor hírességek is feltűntek a tömegben.

Így tett a korábban az iraki háború ellen hosszan tüntető Susan Sarandon is, aki nemrég fel is szólalt a gyűlések egyikén, beszédében pedig az Egyesült Államokban szerinte tapasztalható légkörre utalva kijelentette:

Sokan félnek mostanában zsidónak lenni, mivel ízelítőt kapnak abból, hogy milyen muszlimnak lenni ebben az országban.

A november elején elhangzott szerencsétlen mondat miatt a színésznőt számos negatív kritika érte – írja a HVG, ami hozzáteszi: a helyzeten nem segít, hogy a színésznő az elmúlt időszakban több olyan posztot is megosztott, amik az antiszemitizmussal vádolt Pink Floyd-alapító, Roger Waters mellett álltak ki, illetve ünnepelték őt.

A muszlim vallású indiai-amerikai újságírónő, Asra Nomani az X-en közzétett posztjában hosszan reagált a mondatra, kijelentve:

Kérem, ne bagatellizálja az amerikai zsidók tapasztalatait azzal, hogy kilúgozza azt a poklot, amit a muszlim országokban élő muszlimok átélnek, és ne becsmérelje Amerikát azért az életért – és szabadságért –, amit a családomhoz hasonló muszlimoknak nyújt,

majd javasolta Sarandonnak, hogy próbáljon meg úgy élni, ahogyan azt a nőktől elvárják egy muszlim országban.

Vissza fog térni Amerikába, és megcsókolja majd a földet a lába alatt

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik