Kultúra

Ridley Scott a Napóleon-filmjét leszóló történészeknek: „Elnézést, haver, te ott voltál?”

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP
Az Alien és a Gladiátor rendezője, az idén 86 éves Ridley Scott sem a kritikusokat, sem a történészeket nem kíméli: maró gúnnyal osztja ki azokat, akik a legújabb filmjét kritikus hanggal illetik.

Ridley Scott Napóleon-filmjét még be sem mutatták, de a rendező már reagált a nemzetközi kritikákra is. A vélemények ugyanis erősen megoszlanak: egyesek mesterműkét üdvözlik, míg mások a történelmi pontatlanságokért bírálják. Az utóbbira példa Dan Snow TikTok-kritikája, amiben a történész és tévés műsorvezető felhívja a figyelmet arra, hogy a film Napóleont olyan helyszíneken is megjeleníti, amelyeken a valós életben az uralkodó sosem járt. Scott a New Yorkernek adott interjújában erre csak ennyit válaszolt:

Inkább kezdj valamit az életeddel!

A Times-szal készült interjúban egyes francia sajtóorgánumok megállapításairól beszélgettek a filmrendezővel. A Le Point például „franciaellenesnek és britpártinak” nevezte a filmet, míg a Le Figaro Bonaparte Naplóleont és Jozefina császárnőt Barbiehoz és Kenhez hasonlította. A francia GQ szerint pedig a Napóleon „mélyen ügyetlen, természetellenes és indokolatlanul vicceskedő”. Scott ezekre a kritikákra is több ízben reagált:

Nem volt szükségem történészekre ahhoz, hogy megcsináljam a Napóleon-eposzomat

illetve

Elnézést, haver, te ott voltál? Nem? Akkor fogd be a pofád!

A BBC-nek pedig azt nyilatkozta a kritikákról, hogy „a franciák magukat sem tudják elviselni”, és hogy „a párizsi közönség imádta”.

Ridley Scott nem most nyilatkozott először karcos stílusban, előző történelmi filmje, Az utolsó párbaj bukásáért például a mobilon nevelkedett fiatalokat tette felelőssé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik