Kultúra

Meghalt Joss Ackland brit színész, a Vadászat a Vörös Októberre szovjet nagykövete

MAX NASH / AFP
MAX NASH / AFP

95 éves korában elhunyt Joss Ackland brit színész – közölte közleményben a családja. A termékeny színpadi és filmszínész, „békésen” halt meg, idézte a családot a BBC.

Ackland több mint 130 filmben és sorozatban szerepelt, többek között olyan filmekben, mint az Úri passzió és az 1989-es Halálos fegyver 2. című film, melyben a kábítószercsempész dél-afrikai konzult játszotta. Egyik legismertebb szerepe Liszenko szovjet nagykövet volt a Vadászat a Vörös Októberre című 1990-es filmben.

Ackland 1928-ban született a londoni Ladbroke Grove negyedben, és az észak-londoni Kilburnben nőtt fel. Képességeit különböző regionális színházi társulatoknál csiszolta, végül a londoni Old Vichez szerződött. Az 1980-as és 1990-es években több tucat filmben szerepelt, illetve feltűnt a Pet Shop Boys Always On My Mind című számának videoklipjében is.

A BBC-nek adott 2001-es interjújában azt mondta, hogy azért szerepelt néhány „szörnyű filmben”, mert munkamániás volt. A színészetért tett szolgálataiért 2000-ben CBE kitüntetést kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik