Kultúra

Marvel-film akkorát még nem hasalt a mozikban, mint a Marvelek

Walt Disney Studios Motion Pictu / Collection ChristopheL via AFP
Walt Disney Studios Motion Pictu / Collection ChristopheL via AFP
Egy hét alatt akkorát zuhant a Marvelek iránti érdeklődés, hogy még a második helyet sem sikerült megszereznie a bevételi rangsorban, de Az éhezők viadala folytatására sem kígyóztak a sorok.

Nem ez volt a blockbusterek hétvégéje: Az éhezők viadala előtörténetét feldolgozó Énekesmadarak és kígyók balladája ugyan első helyen landolt az amerikai mozikban, 44 millió dolláros bevétellel, ám a siker mérsékelt, ami nem újdonság a spinoff-kultúrában. 12 évvel az első film megjelenése után, az előzményfilm 98 millió amerikai dollárt hozott világszerte – kevesebbet, mint bármelyik elődje – és korlátozottan pozitív értékeléseket. A disztópikus akciófilmnek elsősorban a fiatal női közönséget sikerült becsalogatnia a mozitermekbe, feltételezhetően azt a generációt, akik Suzanne Collins ifjúsági regényein nőttek fel.

A Marvel-szuperhősöket pamacs-frizurás trollok taszították le a dobogó második fokáról. A Trollok: Együtt a banda 30 millió dollárt hozott a konyhára, negyede annyit mint a 2023-as év két animációs blockbustere, a Super Mario Bros.: A film és Pókember – A pókverzumon át. A nemzetközi megtekintésekkel együtt a családi film hozama összesen 108 milló dollár.

Az új Marvel-film ezzel szemben csak 10.2 millió dolláros bevételt produkált, és ezzel elég sivár jövő elé néz. A Marvelek iránti érdeklődés ugyanis történelmi mértékkel esett a november eleji bemutató óta, két hét alatt pontosan 79%-ot. Ez a Marvel-moziuniverzum (MCU) eddigi legnagyobb bukása, lekörözve a közel 70%-os zuhanást produkáló A Hangya és a Darázs: Kvantumániát. Az elmúlt években egyre több kritika éri a Marvelt az új filmekkel kapcsolatban, a Forbes magazin egyenesen azt írja, hogy az MCU kulturális dominanciája falba ütközött. A Marvelek sorsa ezt hűen illusztrálja: a nyitóbevétele 47 millió dollár volt, ami szintén negatív rekord a Marvel univerzumában, a 2019-es Marvel Kapitány hozamának ($153 millió) kevesebb mint az egyharmada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik