Kultúra

Meghalt Palotai Zsolt, az egyik legismertebb magyar DJ

Pro Cultura Urbis
Pro Cultura Urbis

Hatvankét éves korában meghalt Palotai Zsolt, a DJ Palotai művésznéven tevékenykedő lemezlovas, írja a Magyar Hang. A legendás DJ halálhíréről a Facebookon emlékezett meg több barát és kolléga, többen a szakma  hazai legnagyobbjaként és az underground egyik motorjaként hivatkoztak rá.

Palotai a kilencvenes évek elejétől fontos alakja a magyar zenei életnek, a rendszerváltás idején a Tilos az Á Klub művészeti vezetője, majd a Tilos Rádió zenei főszerkesztője volt.

Édesapja az öt éve elhunyt olimpiai bajnok labdarúgó és játékvezető, Palotai Károly volt.

Palotai Zsolt épp tegnap, azaz halála napján kapta meg a fővárosi kultúra gazdagításáért odaítélt Pro Cultura Urbis díjat (Papp Gábor Zsigmond filmrendező és Rozgonyi-Kulcsár Viktória kulturális menedzser, a Jurányi  Ház vezetője mellett). A díj közleményében azt írták: Palotai neve összefonódott a magyar underground zenei élettel, harminc éve a szakma meghatározó szereplője, az ország legnagyobb zenei kitekintésű DJ-je.

A legutolsó, a lemezlovassal készült interjú alig pár napja jelent meg az RTL.hu-n. Palotai ebben többek között elmondta, hogy a mai zenékből azt érzi a hallgató, hogy nincs jövő, így sokkal szomorúbbak, mint, mondjuk, a kétezres évek zenéi, de ez a sötét hangulat nemcsak a zenében jellemző.

Én mindig azt gondoltam, hogy az én életemben három dolog sose fog megváltozni, a rendszer meg az oroszok és az időjárás. Amikor kérdezik, hogy mit csináltunk ’89 előtt, akkor azt szoktam mondani, hogy vártuk, hogy teljen az idő. Mintha most is ezt érezném. A különbség annyi, hogy akkor annak ellenére, hogy azt gondoltam, sose fog ez megváltozni, mindig egy kicsit jobb volt, tehát mentünk ki belőle. Most még mindig megyünk befelé, és nem a végét nem látjuk, hanem szinte semmit, tehát még a fényt sem az alagút végén

– fogalmazott. Beszélt arról is, hogy mióta a Tilost hozzá kötik, nincs túl sok lehetősége játszani, bár ebben része van annak is, hogy mostanra kivándorolt a közönsége fele, és alig maradt olyan hely, ahol játszani lehetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik