Kultúra

Több mint 700 millió forintért cserélt gazdát Napóleon egyik kalapja

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP
Messze megdöntötte az eddigi rekordot.

A becsült összegnél sokkal magasabb áron, 1 932 000 euróért – mostani árfolyamon 734 millió forintért – kelt el vasárnap a Párizs melletti Fontainebleau-ban I. Napóleon egyik híres, kék-fehér-piros kokárdával díszített, fekete színű, kétszarvú filckalapja – írja az MTI.

Az Osenat aukciósház a vásárló személyazonosságát vagy állampolgárságát nem hozta nyilvánosságra, az azonban egyértelművé vált, hogy az eredménnyel új rekord született: az eddigi legdrágább Napóleon-kalap 2014-ben ugyanis valamivel alacsonyabb áron, 1,844 millió euróért talált új gazdára.

A most elárverezett fejfedő kikiáltási ára 500 ezer euró volt, így a licitharc végére az ár közel a négyszeresére emelkedett – köszönhetően annak a nem elhanyagolható ténynek, hogy néhány nap múlva bemutatják az Oscar-díjas Joaquin Phoenix főszereplésével készült Napóleon-filmet, így az érdeklődés jóval magasabb volt a szokásosnál.

A császári fejfedőket lajstromba vevő belga kutató, Yves Moerman szerint a tárgyat a császár a Császárság középidejében, élete utolsó évtizedében viselte – közölte az Osenat, ami hozáttette: Napóleonnak körülbelül százhúsz kalapja volt, így ezek rendszeresen bukkannak fel aukciókon.

A XIX. század végéig a Bonaparte család tulajdonában lévő kétszarvú kiegészítőt Pierre-Quentin-Joseph Baillon szállásmester készítette, aki 1806-tól dolgozott a császárnak, a rá tűzött kokárdát pedig a kutatók szerint maga Napóleon tűzte rá a Földközi-tengeren, Elba szigetéről 1815. március 1-jén való visszatérésekor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik