Kultúra

Intervízió néven saját nemzetközi popzenei versenyt indít Oroszország

Eva Plevier / ANP MAG / AFP (illusztráció)
Eva Plevier / ANP MAG / AFP (illusztráció)

„A kultúrák sokszínűségének előmozdítása érdekében” Intervízió néven saját nemzetközi popzenei versenyt indít Oroszország – jelentette be Olga Ljubimova orosz kulturális miniszter a IX. szentpétervári nemzetközi kulturális fórumon.

A miniszter elmondta: ezen kívül egy független, nyílt eurázsiai filmfesztivál és filmdíj létrehozását is javasolják.

Konsztantyin Ernszt, a Pervij Kanal állami tévécsatorna vezérigazgatója kijelentette, hogy az Intervízión nem lesz politikai korlátozás és befolyásolás.

Ez egy szabad pódium, ahol minden ország bemutathatja populáris zenei mintáit

– fogalmazott, majd kifejtette, hogy elsősorban a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS-csoport tagjainak részvételére számítanak a versenyen, de minden más ország előtt nyitva lesz a lehetőség.

A név nem véletlenül ismerős: 1977 és 1980 között már rendeztek – az Eurovíziós Dalfesztiválra válaszul – Intervíziós dalversenyt a sopoti könnyűzenei fesztivál alapjaira építve, a szocialista országok műsorszolgáltatóit tömörítő Intervízió égisze alatt. Az elmúlt másfél évtizedben többször is felmerült az ötlet, hogy újraélesztik a versenyt. Alighanem az lehetett a legújabb indok az ötlet mellett, hogy Oroszország 2022-ben és 2023-ban az ukrajnai háború miatt nem vehetett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, a szervezők attól tartottak, hogy az orosz részvétel rontaná a verseny hírnevét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik