Kultúra

Salzburg, a világ színpada

Téli üdülés osztrák módra Mozart városában forralt borral, almás rétessel és krampuszokkal, aztán irány a közeli sípályák!

A Mozart-városban hangulatos óváros, hagyományőrző karácsonyi vásárok és meghitt adventi koncertek várnak, és ha már elég a kultúrából, ingyenes buszokkal ugorhatsz ki a közeli nagyszerű síterepekre.

Séta a hóborította Mirabell-kertben, lovaskocsikázás macskakövön… Alig találni még egy várost, ami annyi téli romantikát kínál, mint Salzburg. Egy bögre forralt borral a kézben bejárhatod a hangulatos karácsonyi vásárokat és derülhetsz a krampuszok, maskarások felvonulásán. Ha fáznál, irány az egyik hagyományos kávéház egy ínycsiklandó kávéra, az estét pedig érdemes egy gyertyafényes vacsorával zárni, a középkori Hohensalzburg erődben.

Nem vitás, hogy Salzburg karácsonyi vására minden szempontból páratlan. A több mint 500 évre visszanyúló vásár egyrészt a világ egyik legrégebbi és legszebb ilyen rendezvénye, ami jelenlegi formájában is már 45 éve működik változatlanul. Ami viszont a mai világban még nagyobb kincs, hogy az itt árult portékák 95%-a helyben, Salzburgban készül. A karácsony rajongóinak kihagyhatatlan program a Karácsonyi Múzeum, míg a híres Getreidegasse kézműves boltokkal és finomságokkal csábít – de shoppingolás közben érdemes Mozart életének nyomait is felkutatni. A tökéletes szuvenír, az eredeti salzburgi Mozart-golyó a Cafe Fürstben kapható, amelyet még mindig kézzel készít a feltaláló szépunokája. Ám nem érdemes kizárólag a belvárosban ragadni. A város déli részén a Hellbrunni kastély ad otthont a „Hellbrunni adventi varázs“ elnevezésű mesés rendezvénynek. A környezet egészen elbűvölő: a több mint hétszáz fenyőfán elhelyezett tízezer piros üveggömb és fényfüzér káprázatos adventi pompával ragyogja be az egész kastélyt és udvarát, az épület 24 ablakában pedig hatalmas adventi naptár világít.

Salzburgban a kreatív és szokatlan dolgok is helyet kapnak. A 2001-ben alapított Tél Fesztivál a kortárs cirkusz egyik legfontosabb eseménye, mely november végétől január első hétvégéjéig remek előadásokat kínál. Akik pedig a művészetet, a kultúrát és a shoppingolást szeretnék összekötni a síeléssel, ingyenes járatokkal juthatnak el Salzburgból a Snow Space Flachau síterepre, ahol 120 kilométernyi pazar sípálya és hamisítatlan hüttehangulat vár mindenkit – a salzburgi galuska és az almás rétes nem maradhat ki az itt töltött napok alatt!

Téli üdülés osztrák módra Salzburgban: https://www.austria.info/hu/tel-ausztriaban/salzburg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik