Kultúra

Meghalt Reményi József Tamás kritikus, szerkesztő

MTI / Ujvári Sándor
MTI / Ujvári Sándor
Hetvennégy éves volt.

Pénteken, november 10-én hajnalban elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus – közölte az őt hosszú ideje állandó szerzőként foglalkoztató Litera.

Az 1949 áprilisában, Debrecenben született Reményi hosszú pályáját a Kritika munkatársaként indította, majd a Mozgó Világ rovatvezetője és főszerkesztő-helyettese (1979-1983), illetve kétszer rövid ideig (1981, 1983) megbízott főszerkesztője volt.

A következő évben a Filmvilághoz igazolt át, aminek szerkesztőségében másfél évtizeden át – az 1989-1992 közti, a Magyar Napló főszerkesztő-helyetteseként, illetv főszerkesztőjeként töltött időszakot leszámítva– az olvasószerkesztői posztot foglalta el.

Az 1999-2008 között a Magyar Rádió Első közlés című versműsorát szerkesztő Reményi egy ideig a Rádió irodalmi szerkesztőségének megbízott vezetőjeként is dolgozott, de szerkesztőként három kiadót, a Holnapot, a Palatinust, illetve a Kossuthot is erősítette.

Első kritikája épp ötven évvel ezelőtt, 1973-ban jelent meg, ezeket szakfolyóiratok, heti- és napilapok egyaránt közölték, sőt, irodalmi tárgyú munkáiből két válogatáskötetet is kiadtak. Irodalomtörténészként Tarján Tamással jegyzett egy fontos összefoglaló munkát (Magyar irodalom, 1945-1995), amit szintén Tarjánnal együttműködve hat kötetnyi irodalmi paródia és szatíra követett.

A Pro Literatura- (1998), József Attila- (2002), illetve Komlós Aladár-díjjal (2019) is elismert elhunytnak fontos szerepe volt abban is, hogy Hajnóczy Péter művei és hagyatéka széles körben ismertté váljon: előbb Mátis Líviával, majd annak halála után folytatta a munkát, a végeredmény pedig 2007-ben az Osiris Kiadónál jelent meg.

Reményi a Literának alapítása óta fontos arca volt, 2008-tól pedig a portál a Nyitott Műhelyben tizenöt évvel ezelőtt indult beszélgetéssorozatának, az Előhívásnak is aktív résztvevője volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik