Kultúra

Drogfüggőségéről, korábbi ügyeiről, illetve Gáspár Győző a Fideszhez való viszonyáról is beszélt Curtis a Partizánban

Partizán
Partizán
A másfél órás beszélgetésben eddig kevésszer említett témákról is szó esett.

Széki Attila, azaz Curtis volt ezen a héten a Péntek Esti Partizán vendége: a másfél órás interjúban Gulyás Mártont a rapper előbb Újpest panelrengetegében kalauzolta körbe, majd a stúdióban folytatták a végül közel másfél órásra nyúlt beszélgetést.

Az anyag első negyedében a most harmincnégy éves Széki futballkarrierjéről, illetve családjáról esik szó: a kilencvenes években az utcakép biztos pontjainak számító szipusok és a heroinfüggők látványa közt felnőtt, paneltömbökből ugró öngyilkosokat is látott Curtis nyíltan mesélt arról, hogy nem voltak egyáltalán gazdagok, apjától pedig sosem kapott pofont, és mindent elnéztek neki, noha az anyja azért leszidta, ha rossz fát tett a tűzre.

A zenész arra is visszaemlékezett, hogy a kétezres évek elején már súlyos betegséggel küzdő, majd rövidesen elhunyt apja már nem láthatta az NBI-es bemutatkozását, az apafigurát pedig senki sem pótolhatta az életében, noha az egykori válogatott Aczél Zoltánnak, az Újpest utánpótlásedzőjének nagyon sokat köszönhet.

Szóba kerültek a zenészkarrier első lépései is: eszerint Széki Újpesten ismerte meg BLR-t (Vincze Gergelyt, a mai Follow The Flow tagját), akivel aztán hol egyikük, hol másikuk otthonában vettek fel közös dalokat – nem ritkán egy partvisnyélre szigetelőszalagozott mikrofonnal –, sőt, az első koncertjükre is a kerületi víztorony lábánál került sor.

Gulyás az interjú egy pontján a csapat rocksztárnak számító legendája, Törőcsik András könyvéből is idézett, amiben az egykori játékos arról írt, hogy huszonegy évesen hirtelen ért csúcsra, ami nyilvánvalóan nem tett neki jót. Ez Curtis életében is épp így volt – mutatott rá Széki, aki a Majkával közösen született Belehalok megszületésekor hirtelen legyőzhetetlennek érezte magát, és mivel mindenki ivott, csajozott, és szívott, ő is ugyanígy tett.

A dal sikere szerinte épp ezért a saját bukását is jelentette, hiszen akkor találkozott először a kábítószerekkel, amik hamar átvették az irányítást az élete felett, és a helyzet addig fajult, amíg már képtelen volt színpadra állni, és elveszítette a kontrollt. A szerhasználatáról már 2015-ben megjelent, kevéssé ismert könyvében is írt, ez azonban nem vált köztudomásúvá, így arról a rajongók jó része csak évekkel később, Majka miatt értesült.

Szerinte ebben a témában egyáltalán nincs takargatnivalója, és őszintén beszélhet minderről, ellentétben sokakkal, akik ferdítenek és hazudnak.

Curtis hozzátette: az elvonó alatt, illetve azóta is szakemberhez jár, ezt pedig egész hátralévő életében folytatni szeretné. A rehab utáni dokumentumfilmben – amire anyagi szempontból szüksége is volt, hiszen korábban mindent elbulizott, párja pedig terhes volt, és újra munkába akart állni, ez pedig segített neki –, illetve interjúkban megpróbálta ugyan elvenni az élét annak, amit tett, és saját magán viccelődött, de teljes mértékben tisztában volt a tetteivel.

A beszélgetés során az is előkerült, hogy következő partnerén a botrány miatt drogtesztet akartak készíteni a kosárlabda-csapatában, és fel is függesztették egy időre, míg ki nem derült, hogy nem fogyasztott semmit. Attól tart, hogy ez az árnyék egy idő után a fiára is rávetül majd, hiszen a gyerekek sokszor könyörtelenek egymással.

Gulyás rákérdezett, jobb lett volna-e, ha korábban ér véget a kábítószeres korszaka, mire Széki azt válaszolta, hogy jobb lett volna ugyan előbb, de így is éppen jókor jött, a történetben azonban fáj neki, hogy Majkával nem tudnak többé barátok lenni.

Kettejük elválását a zenész szerintem nem csak ez okozta, hiszen úgy érzi, Majoros egyszerűen feljebb akarta magát pozicionálni nála, ő pedig akkor még konfliktuskerülő emberként ezt meg is engedte.

Bármilyen segítséget kérni nem ciki – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy Magyarországon szerinte nem stigma, ha valaki pszichológushoz jár. Ennek ellenére számos ismerősének ajánlotta már ezt, közülök azonban csak egy ex-focista döntött úgy, hogy él is a felkínált lehetőséggel, a többiek mind elengedték azt a fülük mellett, vagy az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy mégsem kezdik el a terápiás ülések sorát.

A műsorban Ábrahám Róbert az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulójára született We Are The World-feldolgozásáról is szó esett, amiben számos, a kormányhoz köthető arc mellett Curtis maga is szerepet vállalt, saját bevallása szerint mindössze azért, mert ő a béke pártján áll, a háborúról azonban nem akart állást foglalni.

Ábrahám – akivel egyébként jóban van – szerinte szimplán csak megkérte, hogy menjen el, majd felvette az egy sort, amit angol nyelvtudása hiánya miatt fonetikusan írt le magának, majd a szerepe ezzel véget is ért, többre nem is volt kíváncsi, a témában pedig nincs is kialakult véleménye.

Gulyás Márton a 2015-ben megjelent könyvében feltűnt furcsa esetről is kérdezte a zenészt, aki arról mesélt, hogy huszonévesen egy Dániában élő magyar nő hívta meg magához, pénzt kínálva neki a szexért. Curtis eleget is tett a meghívásnak, egy pontig szórakozásnak fogva fel azt, a harmadik napon azonban úgy döntött, hogy összecsomagol, és hazautazik, mert úgy érzi, idegösszeomlást kap, és nem tudja leküzdeni magában a fizikai undort, amit egy rossz döntése, illetve meggondolatlansága miatt saját magának köszönhet.

A szex témájától a beszélgetés ezután egy ideig még nem távolodott el, Gulyás ugyanis nehezményezte, hogy a dalszövegekben sokszor ír a közösülésről, illetve az orális szexről, az intimitás élményéről azonban nem. Ennek Széki szerint pofonegyszerű a magyarázata: a stílus keretei közé ezek egyszerűen nem férnek be, a gondolatait pedig inkább megtartja magának, hiszen ő nem az Alma együttes frontembere, hogy vattacukorról, meg körhintáról énekeljen, bár van szerelmes száma.

A beszélgetés egy későbbi szakaszában egy 2014-es eset is szóba került, hiszen Curtis akkor többször is megütötte a barátnőjét, majd néhány nappal később Demcsák Zsuzsa és Vujity Tvrtko készített vele interjút annak apropóján, hogy egy családon belüli erőszakra figyelmet irányító koncert arca lett. A témában érintett Demcsák ekkor megkérdezte tőle – ezt a részletet a felvételen láthatjuk is –, hogy valóban nem csak a népszerűsége növelése, illetve a neve tisztára való mosása miatt vállalta-e el a szerepet, mire nemet mondott. Széki ezt az esetet közel tíz év távlatából is rettentően szégyelli, ugyanilyen utat bejáró férfitársainak pedig csak annyit üzen, hogy lássuk be a hibájukat, és kérjenek bocsánatot.

Az interjú utolsó szakaszában Curtis Gáspár Győző és Kubatov Gábor közös, egy Ferencváros-mérkőzésen készült fotójához fűzött megjegyzéséről is szó esett: Instagram-sztorijában a zenész ugyanis arról írt, hogy Gáspár rajongása nem ok nélküli, és az csak

előre kitervelt nyereségvágyból elkövetett fradi szurkoló.

Curtis arra a kérdésre, hogy Győzike ezek szerint nyal-e, a következőt válaszolta:

Persze. Szánalmas az a csávó. Nyakkendő? Honnan a p*csából szerzett ilyen zöld nyakkendőt? Úgy öltözött fel, mint aki elvesztett egy fogadást. Aztán nem ő védte meg magát, rámírt az asszony. […] Egyből jött, hogy én rasszista vagyok, de ebben semmi rasszizmus nincs.

Szerinte a szurkolás és a politikai hovatartozás nem megvásárolható, Gáspár pedig ezzel hitetlen emberré vált, aki vagy nem érti, vagy nem akarja megérteni, hogy mi a probléma azzal, amit tett.

Ennek ellenére ő inkább a Fideszhez érzi magát közel, de ezt az álláspontját is épp úgy leegyszerűsíti, mint mindent, de azt nonszensznek érzi, hogy részt vegyen a politikai csatározásokban.

A rezsicsökkentés eltörlésekor egy egész értekezést tett közzé – mutatott rá Gulyás, amire Curtis azt válaszolta:

szerinte rossz, hogy a Fideszt okolják mindenért, pedig ez nem ennyire egyszerű, sőt, az élet mindenhol jobb, mint pár évvel ezelőtt, hiszen eltűntek az utcákról a Zsigulik, és mindenki jobban él.

A teljes beszélgetés itt látható:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik