Kultúra

Szeretni tudnál tovább is, csak maradni nem bírsz örökre – letaglózó klip született a 30Y új albumához

A tizedik stúdióalbum, az X egyik dalához készült videó a 24.hu-n látható először.

A 30Y zenekar új stúdióalbuma, az X december 1-jén jelenik meg: a változatos zenei világgal rendelkező lemezhez komplex képi világ is társul, amelyet most a negyedik dalként bemutatkozó alkalmi társ videója fűz tovább.

Az erőteljes gitárhangzású, komoly dal videójában egy álomszerű esküvőre látogatunk el, hogy aztán percről percre megkérdőjelezzük a valóságot. A klipet a zenekarral hosszú ideje szoros kapcsolatban dolgozó sinco (Bátori Gábor ’Jim’) készítette, szereplői között pedig megjelennek a 30Y képi univerzumának már ismert szereplői (Grisnik Petra, Köles Ferenc, illetve Matta Lóránt színművészek), illetve a tágabb értelemben vett 30Y család több tagja is.

A rövidfilmmé összeálló nyolcperces anyagban új szerepben láthatjuk a tavalyi éhezők jóllakottak három felszolgálóját, sőt, a dalszövegek közt is van kapcsolat, hiszen mind a négy dal szövegei személyes és kollektív morális válságot egyaránt tematizálnak, és az értékvesztés lehetőségéről és következményéről mesélnek – természetesen a Beck Zolitól megszokott elemelt, irodalmi stílusban.

A videó egy álomszerű esküvői jelenetbe kalauzolja el a nézőt, ami több ponton is meglepetésekkel szolgál, a végén pedig részlet hangzik el József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című művéből – a monológot a videó főszereplője, Kovács Mátyás előadásában hallhatjuk:

Arra a kérdésre, hogy személyesen neki mit jelentett a szerep, az arra hosszú időn át készülő Mátyás így válaszolt:

Az az út, amit a karakter bejár, pokoli, ezt pedig az alkotótársaim iránt érzett bizalom nélkül nem tudtam volna végig csinálni. Az elveszettsége, magánya, a kudarca, a fájdalmai mind-mind jelzőtáblák egy olyan generáció tagjai számára, amelynek én is részese vagyok, én is elszenvedem. Nevelőszülőknél nevelkedtem Kaposváron, nagyon sok élethelyzettel találkoztam, illetve számtalanba kerültem bele. Megtapasztaltam, hogy milyen kiközösítve lenni, hogy mit jelent, ha nincs a társadalomban semmi, ami felfogná a zuhanókat, akik lassan láthatatlanokká válnak.

A színművész hozzátette:

Az alkalmi társ nekem kristálytiszta bepillantás egy zavaros elme őszinte pillanatába. És számomra a zavart a külső egyensúlyi állapot megbomlása okozza, amik olyan hazugságokra, csalásokra épülnek, amelyek szétválasztják az embereket, színük, nemük, társadalmi osztályuk, egzisztenciájuk alapján. Képtelennek gondolom sűríteni a dal lényegét egy szóban, hiszen éppen ennek a kimondhatatlannak a megragadására vállalkozik.

A 30Y a lemez megjelenése után országos turnéra indul majd. A 2023-as állomások már elérhetők a zenekar felületein, így a három budapesti fellépés is, amiket a 30Y számára fontos klubokban, a Dürer Kertben, az Akvárium Klubban, valamint az A38-on tartanak.

A lemezelőrendelés mellett a ZAJZAJZAJ webshopján már elérhető egy közös divattervezői kollekció is, amit a fiatal divatmárkával, a DÜSK-el közösen hoztak létre. A lemez dupla bakeliten és CD-n is megjelenik, amelyet az előrendelők dedikálva kapnak majd kézhez december elején. A kiadványhoz a fentiek mellett POKET dalszövegkötet is készül, amely november végétől lesz megtalálható az automatákban.

A dupla albumhoz kapcsolódó kampány része egy olyan 30Y_X_PLUSZ csomag is, amely 12 hónapos Fedél Nélkül előfizetést kínál a lemez mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik