Kultúra

Film készül a Legend of Zelda videójátékból

Nintendo
Nintendo

Wes Ball (Az útvesztő-trilógia) lesz a rendezője annak a videójáték-adaptációnak, amely a Sony és a Nintendo összefogásában készül, utóbbi legendás játéka, a Legend of Zelda feldolgozásával. A Nintendo általában eléggé óvatos, ha a játékaik hollywoodi feldolgozásairól van szó, 1993-ban adtak ki utoljára filmadaptációt egy játékukhoz, legalábbis az idei évig, amikor is a Super Mario Bros.: A film nemcsak jött, de látott és győzött is, 1,3 milliárd dolláros bevétele pedig elég vaskos volt ahhoz, hogy eloszlassa a cég aggodalmait.

Emellett alighanem az is megnyugtató lehet a cégnek, hogy nem kapkodják el a projektet: Shigeru Miyamoto, a Nintendo egyik igazgatója, aki a Zelda-film producere lesz, kedden arról írt az X-en, hogy ő és Avi Arad (többek között az utóbbi Pókember– és Pókverzum-filmek, a Morbius, a Venom 1-2. és az Uncharted producere) már több éve dolgozik azon, hogy kidolgozzák a játék filmes adaptációját, most pedig elkezdték a hivatalos forgatókönyv-fejlesztést is, mégpedig a Nintendo nagymértékű bevonódásával. Ugyanakkor Miyamoto hangsúlyozta azt is, hogy a projekt időigényes, és alighanem azért is érdemes még egy kicsit türelmet gyakorolniuk a rajongóknak, mert a filmhez leszerződtetett rendező most még jó ideig mással lesz elfoglalva: Wes Ball jegyzi ugyanis a jövő májusban mozikba kerülő legújabb Majmok bolygója-filmet, A majmok bolygója: A birodalom címűt.

A Legend of Zelda a Nintendo egyik legfontosabb játéka, 1986 óta létezik, és egy Link nevű fiúról szól, akinek meg kell mentenie a címbeli Zelda hercegnőt és annak birodalmát. A Zelda-játékokból máig húsz különböző kiadás készült, és a történetmesélés és technológia terén egyaránt határokat feszegető játékként tartják számon, mi több, a 2017-es The Legend of Zelda: The Breath of the Wild és a 2022-es Tears of the Kingdom című kiadásokat minden idők legjobb videójátékai közé sorolják. Fun fact: a Legend of Zelda leghíresebb rajongója alighanem Robin Williams volt, aki annyira szerette a játékot, hogy lánya a játék nyomán kapta a Zelda nevet.

A Nintendo továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem gyakran engedi filmre vinni a játékait: a Super Marióból 2023 előtt legutóbb 1993-ban készült egy feldolgozás, a Legend of Zeldából pedig legutóbb 1989-ben egy animációs sorozat. 2015-ben a Netflix még egyszer megpróbálta mozgóképre adaptálni, nem élőszereplős, hanem animációs formában, ám a projektből végül nem lett semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik