Kultúra

Negyvenöt éve készül, most megjelent a Beatles utolsó dala

JIJI PRESS / AFP
JIJI PRESS / AFP

Hosszú várakozás után megjelent a Beatles utolsóként beharangozott dala, amelyben az eredeti tagok mellett a mesterséges intelligencia segítségével John Lennon hangja is hallható – írja a BBC.

A Now and Then kis túlzással több mint 45 éve készül: bár a zenekar 1970-ben feloszlott, 1978-ban maga Lennon írta meg a dalt, amelyhez demót is készített New York-i otthonában. Ezeket a zenész halála után felesége, Yoko Ono az egykori zenekar tagjainak adta, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr ezekből készítette el a kilencvenes évek közepén a Free As a Bird és a Real Love című dalokat. A Now and Thennel azonban nem tudtak zöld ágra vergődni, a gyenge minőségben rögzített felvételek esetében ugyanis akkor még nem létezett olyan technológiai háttér, amelynek segítségével használható dalt készíthettek volna belőle.

A technológia fejlődésével azonban immár nem volt akadály azelőtt, hogy Lennon dalát megfelelő minőségűre kozmetikázzák: a kazettára felvett anyagból sikerült szétválasztani a vokált, a zongoraszót és a háttérzajokat. A kész dalt annak technológiának köszönhetően készítették el, amelyet Peter Jackson cége fejlesztett, és amelyet a rendező Get Back című dokumentumsorozatában is alkalmazott.

A kész dalt a még két élő Beatle, McCartney és Starr vette fel tavaly, Lennon hetvenes évekbeli felvételei mellett Harrison 1995-ben felvett gitárszólamait is felhasználták hozzá.

A dal születésének körülményeit egy rövid dokumentumfilm is feldolgozza:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik