Kultúra

Azahriah kapta a legtöbb jelölést a Klipszemlén

Szorosan mögötte áll a Carson Coma, Dzsúdló és Lil Frakk is.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg az éves klipügyi felvonulást, a Klipszemlét november 9-én az Akvárium Klubban, ahol az alkotások művészi értékét kiemelve, az itthon legmagasabb minőségű vetítési technikával, szélesvásznon mutatják be az év legjobb zenei videóit a média, a szakma és a közönség felé.

A Magyar Klipszemle 2015 óta az egyik legfontosabb zeneipari háttér rendezvénnyé nőtte ki magát: találkozási pont zenészeknek, filmeseknek, és a kreatív szakma sok más képviselőjének. Az idei szemle fókuszába a hip-hop került, a fellépők és a kerekasztal beszélgetések szereplői is ebből a műfajból érkeznek majd. 

A legtöbb alkotással Azahriah képviselteti magát a versenyprogramban, őt szorosan követi a Carson Coma, Dzsúdló és Lil Frakk. Több mint 450 nevezett klipből került ki az a kilencvenkét videó, amelyeket levetítenek az Akváriumban, köztük két klip itt debütál majd a nagyközönség előtt, versenyen kívül pedig még három alkotás premierezik az eseményen. A szervezők szerint ez az idei a Klipszemle történetének eddigi legerősebb mezőnye, a shortlistre is közel dupla annyi videó került, mint korábban bármikor, és a zsűrizésen is olyan kiemelkedő mennyiségű videó kapott szokatlanul magas pontszámot, hogy az elmúlt évektől eltérően már 13:00-kor elkezdődik a vetítés az Akvárium NagyHalljában, és 6 órán keresztül klipmozizhatnak a nézők.

Co Lee és Miller Dávid vezetik a díjátadót, ahol összesen 19 kategóriában hirdetik ki a nyerteseket. A klasszikus szakmai kategóriák mellett már hagyományosnak mondható “Legjobb alakítás”, “Legjobb koncepció” vagy “Legjobb látvány” kategóriákon túl idén számos új díjat is bevezettek. 2023-ban már nehezen lehet megúszni a “Legjobb AI video” kategória nélkül, és ezúttal külön figyelmet kapnak azok a klipek is, amelyekben a táncot helyezik a középpontba.

Idén először éreztük azt, hogy a tánc a klipekben végre nem feltétlenül a megúszás eszköze, vagyis nem az ötlet hiányát igyekszik palástolni, hanem a dal mondanivalójának vagy a vizuális kifejezésnek olyan különleges módja, ami egészen lélegzetelállító élményeket okozott számunkra az előszűrésen

– mondta el Vermes Orsolya, a Klipszemle főszervezője. Azt is megtudtuk tőle, hogy olyan erős volt a mezőny, hogy több holtversenyre is számíthatunk majd a díjátadó során. Az összes kategóriát és jelöltet megtaláljátok alább.

A zsűri minden évben megújul, idén véleményezte a klipeket többek között Nagy Marcell operatőr, Fekete Xénia reklámfilmrendező, Sivák Zsófia fotós, Pálffy András, a Budapest Park alapító-igazgatója, Sánta Balázs, a MOME oktatója, Zámbó Anna, a Republic Group tartalom igazgatója, Bar Soma, a Grand Brush kreatív igazgatója és Kersner Máté, a Telex újságírója.

Koncertek és kerekasztal-beszélgetések is kísérik a vetítést és a díjátadót: amíg a teraszon Raasa és Izil DJ-znek, a Coke Studio Stage-en fellép az OTL színeiben Kisé, Filo és az ibbigang, utánuk Lil Frakk és FRANKO, sőt csatlakozik a line-uphoz egy meglepetés fellépő is. 

A szakmai kerekasztalokat Szlimmy és Sajó Dávid fogja vezetni, és a zenei karrier minden lépcsőjét érintik majd, legyen szó tippekről kezdő zenészeknek, vagy hogy hogyan lehet megélni a zenélésből, vagy akár hogy hogyan lehet megküzdeni az ember “nyakába szakadt” sikerrel. A témákban vendégek például Dzsúdló, Fluor, Lábas Viki, Manuel, T. Danny és Goulasch

A gála után a Coke Studio Stage-en az év (esélyesen) utolsó C*NZÚRA-ja Hundred Sins-szel és Beatrick-kel. A VOLT Lokálban a Zúzunk az éjszakában csúcspontjaként debütál a HAPPYGRÁNÁT, Fluor klasszikusának happy-hardcore remixe, utánuk Miki357 és DJ Papminho rakja majd a talp alá.

A rendezvényre három nap alatt elfogytak az earlybird jegyek, azonban még elérhetőek elővételes jegyek a Tixán, és várhatóan korlátozott számban a helyszínen is. A versenyprogramos klipek előadói és alkotói közel teljes létszámban felsorakoznak a díjátadón, így a látogatók együtt, egy teremben izgulhatják végig a gálát a jelöltekkel “Az éves backstage” eseményen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik