Kultúra

Kalocsa önkormányzata szerint náci tankok is részt vettek az 1956-os forradalomban

Allworldwars
Allworldwars
Néhány óra után végül kapcsoltak, de a hiba érthetetlen.

Furcsa plakátot osztott meg Facebook-oldalán szombaton Kalocsa önkormányzata: az 1956-os események apropóján szervezett november 3-i gyertyagyújtásra egy olyan plakát kíséretében hívták az embereket, amin a náci Németország tankjai voltak láthatók – vette észre a HVG.

A képet a lap szerint a száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. készítette, az pedig rejtélyes, hogy ők miért nem vették észre

a harci jármű oldalán lévő méretes Wehrmacht-jelképet, a kereszt alakú Balkenkreuz-ot.

Kalocsa.hu / Facebook A mostanra törölt első plakát részlete

A Facebookról mára már törölt képen egy Tigris tank látszott – z annak alapját adó grafikát a második világháborúban résztvevő tengelyhatalmak egyik legismertebb művésze, a német Hans Liska (1907-1984) készítette, akinek ezt a munkáját – számos másikkal együtt, egy itt végiglapozható albumba rendezve – a reichenbachi Carl Werner-féle nyomda 1942-ben, illetve 1943-ban is kiadta.

A Junkers repülőgépgyár által is támogatott kötet célja az volt, hogy a fronton harcoló katonáknak, illetve a hadiüzemekben dolgozóknak is örömet szerezzen.

Allworldwars

Az új plakáton már valóban szovjet T-34-esek látszanak:

A kép forrása ebben az esetben már a Fortepan (ahová Marics Zoltán felajánlásaként érkezett) volt, készítési helye pedig a budapesti József körút József és Baross utca közti szakasza:

Marics Zoltán / Fortepan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik