Kultúra

Novemberben jön az egy speciális tűzoltóról szóló Magasmentés

Budapest Film
Budapest Film
Fésős András két évtized után tér vissza a mozivászonhoz.

November 16-tól lesz látható a magyar mozikban Fésős András Magasmentés című drámája, aminek forgatókönyvét korábban a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvírói versenyen is díjazták – írja MTI-hez eljuttattott közleményében a Budapest Film.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült film főszereplői Bogdan Dumitrache és Börcsök Olivér, a további szerepekben Keszég László, Schneider Zoltán, Bánfalvi Eszter, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza és Kovács Lajos tűnik fel.

A Magasmentés egy akciókkal teli hőstörténet, egy apa és fia története, valamint egyben látlelet egy reményt vesztett városról. Főhőse a magasmentő specialista tűzoltó, Félix Sándor (Bogdan Dumitrache), aki olyan emberek védangyalává válik, akik el akarják dobni maguktól az életet.

Félix szerepét az egyik legjelentősebb román színész alakítja, akit a magyar közönség legutóbb a Spirál (2021) című filmben láthatott. Bogdan Dumatrichét pályája során számtalan díjjal tüntették ki: a Legjobb szándék főszerepéért 2011-ben Locarnóban díjazták, a Pororocában nyújtott alakításáért pedig 2017-ben a San Sebastian Film Fesztiválon kapott díjat.

A film rendezője, Fésős András is számos fesztiválsikert könyvelhetett el: Az eltűnt mozi (1993) című vizsgafilmjét Diák Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia, első játékfilmje, a Szabó Győző főszereplésével készült Balra a nap nyugszik (2000) pedig magyarországi és nemzetközi filmfesztiválokon egyaránt szép sikereket ért el. Fésős azóta rövid- és dokumentumfilmeket, sorozatokat és színházi produkciókat rendezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik