Kultúra

Meghalt Richard Roundtree, a Shaft-filmek sztárja

Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Shaf / Collection ChristopheL via AFP
Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Shaf / Collection ChristopheL via AFP
A blaxploitation éra ikonja volt, aki megváltoztatta a fekete színészek lehetőségeit Hollywoodban.

81 éves korában meghalt Richard Roundtree, aki a címszereplő John Shaft nyomozót alakította a Shaft-filmekben.

Richard munkássága és karrierje fordulópontként szolgált az afro-amerikai főszereplők számára a filmekben. A filmiparra gyakorolt hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni

 írta a menedzsere, Patrick McKinn, aki megerősítette a hasnyálmirigyrákban szenvedő színész halálhírét.

Az 1942-ben született Roundtree modellkedéssel és néhány színházi szereppel kezdte a pályáját, majd elég jól sikerült a belépője a filmiparba: 28 évesen egyből megkapta első főszerepét a Shaftben. Az 1971-ben bemutatott film hatalmas siker lett, 500 ezer dolláros költségvetését megsokszorozva, 12 millió dollárt hozott be, ezzel megmentve a csődtől az MGM stúdiót. Ez a siker alapozta meg a blaxploitation filmek nagy évtizedét is (Roundtree egy évtizedekkel későbbi interjúban elárulta, hogy ellentmondásos érzések fűzték a blaxploitation kifejezéshez, mégpedig a benne szereplő exploitation, vagyis kizsákmányolás szó negatív kicsengése miatt – azt viszont örömmel látta, hogy ez a címke is segített utat törni sok fekete tehetségnek a szakmában.

A Shaftet még a 70-es években két folytatás követte, a Shaft és a nagy zsákmány, illetve a Shaft Afrikában, majd megpróbálták a tévésorozatra adaptálni, de ez csak pár epizódot élt meg.

Nem lehet eseményeket visszamenőleg kitörölni, de ezt az egyet szívesen eltüntetném. Épp visszajöttünk a Shaft Afrikában forgatásáról, amikor megkísérelték tévére átültetni a karaktert. Esélytelen volt. Szégyenletes pillanat volt az amúgy hosszú és impozáns karrieremben

– mondta 2019-ből visszatekintve Roundhouse, aki az ezt követő évtizedekben olyan filmekben és sorozatokban tűnt fel kisebb-nagyobb szerepekben, mint a Gyökerek, a MacGyver, a Magnum, a Kaliforniába jöttem, a Péntek, a benszülött, vagy a Hetedik.

2000-ben újra John Shaftet alakíthatta a rebootban, amelyben Samuel L. Jackson volt az unokaöccse, őt persze szintén John Shaftnek hívták és szintén nyomozó volt. Csaknem két évtizeddel később mindketten feleleveníthették a szerepüket a 2019-es verzióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik