Kultúra

Meghalt Ocztos István

Hatvanegy évesen meghalt Ocztos István festő, építész, grafikus és díszlettervező. Halálhírét az Esztergomi SZC Géza Fejedelem Technikum és Szakképző Iskola közölte, ahol a művész az utóbbi időszakban oktatott.

Ocztos 1962-ben született Budapesten, diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte. Több művészeti ágban is maradandót alkotott, installációkat, plakátokat, építészeti terveket és díszletterveket készített, emellett festett is. 1981-től több önálló kiállítása volt, de több csoportos tárlaton is feltűntek a munkái. Ocztos emellett zenélt is, a 2. Műsor zenekar billentyűs-énekese volt, a Bizottság előzenekaraként léptek fel többször. Az utóbbi számára Ocztos tervezte A Bizottság Afrikában című koncertsorozat színpadi installációját.

2010-es évektől tanított több középiskolában is, az esztergomi iskolába idén nyáron vették fel.

Hórihorgas alakját már messziről látni lehetett. Bármi történt, állandóan mosolygott. Szeretett és tudott is beszélgetni, tele volt tervekkel, ötletekkel. Jövő hétre terveztük azt, hogy meglátogatom az óráját, hogy ne csak az elmondásaiból tudjam, mit is csinál a foglalkozásain. Sajnos erre már soha nem kerül sor

– búcsúzott tőle kollégája az említett posztban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik